Palestinier inspekterar skador i ett kvarter efter en attack på lördagen.
Palestinier inspekterar skador i ett kvarter efter en attack på lördagen. Bild: Abed Khaled/AP/TT

Nya anfall i Gaza – arabländer kräver eldupphör

Israelisk militär har under lördagen fortsatt sina insatser inne i Gaza och uppger att man har "eliminerat terrorister".
I Jordanien träffade USA:s utrikesminister Antony Blinken representanter för en rad arabländer för att diskutera kriget.

ANNONS

Rök stiger från flera hus i staden Gaza som under lördagen anfallits av den israeliska militären (IDF), uppger flera nyhetsbyråer.

Enligt IDF:s talesperson Daniel Hagari dödades upp till 15 Hamasmedlemmar under en strid norr om staden. Operationen utfördes i ett område "där många försök att attackera IDF-styrkorna genom tunnelschakt och militära anläggningar sker", uppger Hagari.

Under lördagsmorgonen uppges också 15 personer ha dödats i en israelisk attack mot en FN-skola i flyktinglägret Jabalia i norra Gaza, enligt den Hamasstyrda hälsovårdsmyndigheten i området. FN-organet UNRWA bekräftar anfallet, men inte dödssiffran.

Blinken i möte

Israel sade under eftermiddagen att man skulle ge invånarna i norra Gaza tre timmar att bege sig söderut, och att de flyende skulle fredas från attacker, uppger AFP. Det har inte kommit några uppgifter om hur många som försökte röra sig söderut.

ANNONS

Under lördagen träffade USA:s utrikesminister Antony Blinken kollegor från flera arabländer i Jordanien.

Förutom Jordaniens utrikesminister kommer representanter från Saudiarabien, Qatar, Förenade arabemiraten, Egypten och Palestina att delta i mötet.

Efter mötet sade Jordaniens utrikesminister Ayman Safadi enligt AP att "ingen vettig människa" kan förneka och förminska den smärta Israel åsamkades i Hamas attacker den 7 oktober.

Ett hav av hat

Men han sade samtidigt att Jordanien inte kan se Israels agerande i och mot Gaza som självförsvar.

– Det kan inte på något sätt rättfärdigas och kommer inte att ge Israel säkerhet, eller fred i regionen.

– Hela regionen sjunker i ett hav av hat som kommer att definiera kommande generationer.

Ayman Safadi och hans kollegor sade till Blinken att ett omedelbart eldupphör är ett måste för att få in humanitär hjälp till Gaza. Blinken stod dock fast vid USA:s och Israels linje att ett eldupphör skulle gynna Hamas, som skulle kunna utnyttja situationen till att omgruppera sig.

Minst 9 488 människor har hittills dödats i Gazaremsan, enligt uppgifter från den Hamasstyrda hälsovårdsmyndigheten i området. Ett stort antal av de dödade, över 3 900, är barn, uppger myndigheten.

Anfallen, och kriget, inleddes efter den palestinska islamiströrelsens omfattande angrepp mot Israel den 7 oktober, där fler än 1 400 människor dödades och fler än 200 togs som gisslan. Den allra största delen av gisslan hålls fortsatt fångna av Hamas.

ANNONS
Jordaniens utrikesminister Ayman Safadi och USA:s dito Antony Blinken på en presskonferens på lördagen.
Jordaniens utrikesminister Ayman Safadi och USA:s dito Antony Blinken på en presskonferens på lördagen. Bild: Jonathan Ernst/AP/TT
Palestinier försöker slå sönder en raserad vägg i letandet efter överlevande på lördagen.
Palestinier försöker slå sönder en raserad vägg i letandet efter överlevande på lördagen. Bild: Abed Khaled/AP/TT

Bakgrund: Attacker och krig

Lördag den 7 oktober genomförde den palestinska islamistgruppen Hamas en samordnad terrorattack mot Israel. Omkring 2 500 väpnade Hamas-milismän bröt sig på koordinerat vis igenom gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Tusentals raketer avfyrades mot israeliskt territorium.

Fler än 1 400 människor, varav den absoluta merparten obeväpnade civila, sköts, höggs och brändes till döds, enligt israeliska uppgifter. Massakrer utfördes i kibbutzer och på en musikfestival som arrangerades i närheten av gränsen.

Minst 203 personer, bland dem barn, har tagits som gisslan och förts till Gaza av Hamas.

Dagen efter den dödligaste attacken mot Israel i landets historia förklarade den israeliska regeringen formellt krig mot Hamas. I omfattande och ihållande bombningar har hela områden på Gazaremsan lagts i ruiner. Israel har svurit att tillintetgöra terrorstämplade Hamas.

Fler än 9 000 människor har dödats i de israeliska anfallen, enligt uppgifter från myndigheterna i Gaza. Civilbefolkningen har uppmanats av Israel att söka sig söderut och många söker sig till gränsövergången mot Egypten, men civila har dödats i fortsatta bombardemang över hela Gazaremsan.

ANNONS