"Ny strategi behövs mot Nordkorea"

ANNONS
|

Efter dessa misslyckade politiska och diplomatiska ansträngningar sade Tillerson vid en presskonferens tillsammans med sin japanske kollega i går:

– Mot bakgrund av det ständigt eskalerande hotet är det uppenbart att en ny strategi behövs.

Han utvecklade inte hur denna ser ut, men lovade fortsatt samarbete med Japan och Sydkorea. Han riktade sig även till nordkoreanerna:

– Nordkorea och dess folk behöver inte frukta USA eller sina grannar.

Avfyrade fyra ballistiska robotar

Tidigare i månaden avfyrade Nordkorea fyra ballistiska robotar. De landade i havet öster om den koreanska halvön – tre av dem inom Japans territorium.

– Detta visar tydligt att hotet från Nordkorea har stigit till en ny nivå, sade Japans premiärminister Shinzo Abe i parlamentet. Han tillade:

ANNONS

– Upprepade uppskjutningar av Nordkorea är en allvarlig, provocerande handling när det gäller säkerhet, och bryter klart mot FN:s säkerhetsråds resolutioner. Vi kan aldrig tolerera detta.

Den svenska utrikesministern Margot Wallström kommenterande:

– Det här är illa, i en situation som redan är spänd.

"Dags att ställa Nordkorea till svars"

Nordkoreas nyckfulle diktator Kim Jong-un har hotat med "skoningslösa" motåtgärder när USA och Sydkorea genomför stora militärövningar. Propagandan talar om förberedelser för krig.

Men det avskräcker inte USA och deras allierade Sydkorea och Japan.

– Det är dags att ställa Nordkorea till svars inte bara genom ord utan genom handling, sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley förra månaden.

Hangarfartyget USS Carl Vinson finns nu i området. Drönare av typ Grey Eagle med attackförmåga har börjat placeras ut söder om gränsen, liksom ett avancerat amerikanskt robotförsvarssystem, förkortat THAAD.

Kina – enda landet som kan påverka

Kina är troligen enda landet som direkt kan påverka den isolerade Kim Jong-un, och har kritiserat de upprepade robot- och kärnvapentesterna. Men den kinesiska ledningen ser samtidigt det amerikanska antirobotsystemet, med dess kraftfulla radar, som ett säkerhetshot.

Den kinesiske premiärministern Li Keqiang beskrev i onsdags situationen på den koreanska halvön som ganska spänd.

– Spänningarna kan leda till konflikt, vilket skulle föra skada med sig för alla parter inblandade. Så vad vi hoppas är att alla berörda parter kommer att arbeta för att trappa ner situationen, återuppta dialogen och tillsammans försöka hitta rätta lösningar.

ANNONS

Den kinesiske premiärministern tillade under en presskonferens i Peking:

– Det är bara sunt förnuft att ingen vill se kaos på sitt trappsteg.

Till en komplex geopolitisk bild hör att det pågår en mycket känslig intressestrid

Gör sin första resa till Asien

Sydkinesiska sjön där Kina har stora och ifrågasatta anspråk på öar och vatten. USA är en aktör i konflikten som lätt riskerar att utvidgas.

Detta blir ännu en svår fråga att dryfta med kinesiska kolleger när Rex Tillerson kommer till Peking på sin första resa i Asien som utrikesminister – och politiker eller diplomat över huvud taget – i morgon. Han anlände till Tokyo i onsdags och fortsätter till Seoul.

ANNONS