Försteminister Nicola Sturgeon lanserade en ny kampanj för ett självständigt Skottland på tisdagen.
Försteminister Nicola Sturgeon lanserade en ny kampanj för ett självständigt Skottland på tisdagen. Bild: Russell Cheyne/AP/TT

Ny kampanj för skotsk självständighet

ANNONS

Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon har inlett en ny kampanj för att skottarna ska rösta om självständighet.

Sturgeon och nationalistpartiet SNP anser att det finns ett "odiskutabelt mandat" för ännu en folkomröstning mot bakgrund av Storbritanniens utträde ur EU – som kallas brexit.

Väljarna i Skottland avvisade förslaget om självständighet senast 2014. Men Storbritanniens utträde ur EU har förändrat läget, då en majoritet av skottarna ville stanna kvar.

Argumenten för självständighet kommer att läggas fram under de kommande månaderna. På tisdagen publicerades en jämförelse med tio jämförbara europeiska länder, däribland Belgien, Irland, Nederländerna, Sverige och Schweiz.

– De här länderna är rikare, rättvisare och mer produktiva än Storbritannien. Och samtliga är självständiga, säger Sturgeon på en pressträff i Edinburgh.

ANNONS

Sturgeon tycker att London sviker Skottland och att brexit orsakat "enorm skada på handel, levnadsstandard och offentliga verksamheter".

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS