Norge öppnar upp ytterligare –blir enklare att korsa gränsen

Norge går vidare med nästa steg när det gäller att öppna upp landet, det meddelade statsminister Erna Solberg under en presskonferens på fredagen.
– Vi är i rätt fas och det är dags att få fart på Norge, säger hon. Regeringen väntar med att öppna upp gränserna, men det blir ändå lite lättare att korsa gränsen, speciellt för de som är vaccinerade eller har haft covid-19.

ANNONS

Norge har infört stränga restriktioner och åtgärder under pandemin. Exempelvis har de haft skolor stängda, krävt munskydd i kollektivtrafiken, haft publikbegränsningar och alkoholstopp på krogen. Men det har också varit svårt att komma in i landet och hårda regler om karantän för de som korsar gränsen.

Nu öppnar man upp landet igen genom att lätta på restriktionerna i fyra steg. När Norge ska gå från ett steg till nästa beslutas dock allt eftersom.

– Vi måste basera det på den observerade utvecklingen i smitta, sjukhusinläggningar, kapaciteten inom sjukvården och vaccinationer, sa den norska statsministern Erna Solberg i ett anförande till Stortinget i den 7 april, när hon berättade om planen för landets återöppning.

ANNONS

Ytterligare steg mot öppning

På fredagen meddelade Solberg på en presskonferens att Norge på söndag den 20 juni kommer att gå in i nästa steg av öppningen.

– Vi är i fas och det är dags att få fart på Norge. Min huvudnyhet i dag är därför att vi är redo att gå in i steg tre. Faktiskt så öppnar vi lite mer än det som inledningsvis var planerat för det tredje steget, säger Erna Solberg.

Norska statsministern Erna Solberg.
Norska statsministern Erna Solberg. Bild: Fredrik Hagen

Hon fortsätter med att poängtera att trots att smittan har sjunkit precis som sjukhusinläggningarna och halva norska befolkningen har vaccinerats, så är det fortfarande en skör situation och orosmoment i form av spridningen av den nya coronavarianten från Indien, som fått namnet delta.

LÄS MER:Norges Tegnell: ”Så långt talar dödstalen för sig själva”

Norge avvaktar med att öppna gränserna helt och hållet, men regeringen genomför en rad förändringar när det gäller inresor och karantän för personer som kommer in i landet.

Det som avgör om personer kommer in i landet eller inte är bland annat hur smittan ser ut i landet man reser in från, om man har dokumenterat att man har varit smittad och om man är vaccinerad.

– Många undrar om det kommer att bli möjligt att resa över landgränserna i sommar och det korta svaret är: ja. Och det ska vi glädja oss över, säger Guri Mellby, kunskaps- och integrationsminister i Norge.

ANNONS

Lättare med covidbevis

Coronabevis kommer att göra att flera svenskar, speciellt de som vaccinerats eller har haft bekräftad corona, kommer att ha möjligt att resa in. Det ska också bli enklare för personer som har partners eller släktingar i Norge att komma på besök, samt för utländska studenter – men med tydliga regler och begränsningar.

– Vi ser nu att det går att kontrollera coronabevis från annat EES-land, säger Guri Mellby och tillägger att så fort svenska coronacertifikat är på plats så kommer de att gälla i Norge.

Guri Mellby poängterar att alla måste vara beredda på långa köer för att komma in i landet eftersom det fortfarande krävs tester och registrering.

När kan det vara möjligt att resa in och ut över norska gränsen igen som vanligt?

– Det skulle jag gärna önska att jag kunde svara på, att jag kunde se i framtiden när detta är över. Det beror på situationen i Sverige, blir Sverige grönt så kan man resa fritt, så det beror helt på utvecklingen. Men de som är fullvaccinerade kan resa, svarar Monica Mæland, justitieminister på Göteborgs-Postens fråga.

Regeringens presskonferens finns i videon ovan och mer information om reglerna för inresa kommer att finnas på regjeringen.no.

ANNONS

LÄS MER:Smittspridningen ökar i Danmark och Norge

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS