Nordkorea hotar slå till mot Guam

Nordkorea "undersöker noga" möjligheterna att attackera den amerikanska militärbasen i Guam i Stilla havet med robotar, enligt landets militär.

ANNONS

Texten börjar under tv-inslaget

Guam är en av USA:s tyngsta utposter i Stilla havet. Nordkoreas uttalande via den statliga nyhetsbyrån KCNA kommer bara timmar efter det att USA:s president Donald Trump hotat Pyongyang med "eld och raseri".

Det är en talesman för den nordkoreanska militären som säger att planen att slå till kommer att sättas i verket "när som helst" om diktatorn Kim Jong-Un fattar ett beslut.

Det kommer i så fall att ske med kort- eller medeldistansrobot i områden "runt om Guam", "mot de stora amerikanska baserna".

Gemensam flygövning

I ett annat uttalande från en annan talesperson för militären säger Nordkorea att landet kan genomföra en "förebyggande operation" om USA visar tecken på provokation.

ANNONS

Under tisdagen genomförde japanskt och amerikanskt militärflyg en gemensam övning i japanskt luftrum, nära Koreahalvön, enligt den japanska militären.

I måndags flög två amerikanska bombplan från Guam över Koreahalvön, enligt USA.

I Guam har beredskapen inte höjts på flygbasen Andersen efter Nordkoreas senaste utfall, och myndigheterna säger till ögruppens befolkning att det inte finns något omedelbart hot. Men flera personer som nyhetsbyrån AP talat med är rädda.

LÄS OCKSÅ – ANALYS:Trump tar rekordlång semester

"Upprörande hot"

En lokal politisk ledare säger till AP att han hoppas att USA och försvarssystemet är tillräckligt starkt för att skydda invånarna, och kallar hotet "väldigt upprörande".

Guams guvernör Eddie Calvo, som varit i kontakt med Vita huset, säger att Nordkoreas uttalande inte utgör något hot, och att ögruppen är beredd.

Madeleine ZBordallo, ledamot i USA:s kongress från Guam, säger även hon att hon är säker på att de amerikanska styrkorna kan skydda territoriet från "det djupt oroande" nordkoreanska hotet. Hon manar president Trump att visa "stabilt ledarskap" i samarbete med det internationella samfundet.

Skarpa ord

Nordkoreas senaste robotuppskjutning har besvarats med nya FN-sanktioner. Under tisdagen kom rapporter om att landet kommit oväntat långt på vägen mot en fullfjädrad kärnvapennation. Landet har enligt underrättelseuppgifter från både Japan och USA lyckats konstruera en mindre stridsspets som kan bäras av robotar.

ANNONS

Trump skrädde inte orden när han på tisdagen klargjorde vad som väntar om Nordkorea inte slutar hota USA:

–De kommer att mötas av eld och raseri som världen aldrig skådat.

Den republikanske senatorn John McCain uppmanar Trump att gå försiktigt fram när han hotar Nordkorea om han inte är beredd att agera.

ANNONS