Camilla Stoltenberg, generaldirektör vid norska Folkehelseinstituttet, visar upp en av kylbilarna som ska användas för att transportera covidvaccin när det kommer till Norge.
Camilla Stoltenberg, generaldirektör vid norska Folkehelseinstituttet, visar upp en av kylbilarna som ska användas för att transportera covidvaccin när det kommer till Norge. Bild: Fredrik Hagen/NTB/TT

Norden rustar för vaccinspurt

Nordens länder förbereder för att börja ge vaccinsprutor i mellandagarna. Men de första leveranserna kan vara små – och prioriteringarna och planerna skiljer sig något åt.

ANNONS

Norge är inte ett EU-land, men hakar på unionens plan där medlemsländerna ska starta vaccinationen gemensamt den 27 december. Landet köper också Pfizer och Biontechs vaccin från EU – genom Sverige.

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström, som samordnar Norges och Islands inköp, kommer Norge att ta del av 40 000 doser under "romjula", det vill säga mellandagarna.

Totalt har Norge säkrat 2,5 miljoner doser Pfizervaccin, 3,3 miljoner Oxford/Astra Zeneca-vaccin och 1,9 miljoner Moderna-vaccin, enligt Verdens Gang.

Det finns anledning att tro att Pfizer-vaccinet får klartecken i Norge ungefär samtidigt som i EU, säger hälsominister Bent Høie enligt NRK. I Norge har de 356 kommunerna ansvar för den grundläggande sjukvården och i fredags skulle de vara färdiga med alla förberedelser för att börja vaccinera.

ANNONS

Den allra första leveransen kommer att skickas till äldreboenden i Oslo med omnejd, där smittspridningen är som värst.

Människor över 85 år kommer först, sedan de över 75, de över 65 och sedan alla vuxna invånare som ingår i en eller flera riskgrupper. Först efter det ska befolkningen i allmänhet vaccineras.

Om smittspridningen tar rejäl fart kan det bli aktuellt att sätta vårdpersonal i första rummet.

.

EU-landet Danmark har en plan för att vaccinera alla människor som bor på äldreboenden och vårdhem innan januaris slut – förutsatt att vaccinet godkänns och levereras som tänkt.

Vaccinet ska fördelas mellan landets fem regioner samt Grönland och Färöarna, rapporterar Danmarks Radio. Boenden kommer att prioriteras utifrån en rad kriterier, och vårdpersonal i kylbilar reser först till de värst drabbade kommunerna. På äldreboenden i Ishøj, sydväst om Köpenhamn, kommer några av de första sprutorna att ges, rapporterar TV2 Lorry.

Enligt handlingar som DR tagit del av finns det en förhoppning att det första vaccinet ska räcka till omkring 40 000 människor på 933 boenden. Då varje land väntas få knappt 10 000 doser i den allra första leveransen kan det alltså dröja lite.

Statsminister Mette Frederiksen har sagt att man inte kommer att vänta in EU:s synkade vaccinationspremiär i det fall vaccinleveransen skulle komma tidigare.

ANNONS

Myndigheten Sundhedsstyrelsen kommer inom kort att skicka meddelanden till alla vuxna invånare med information om vaccinet, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Äldre personer kommer att prioriteras baserat på födelsedatum.

.

Finländska myndigheter räknar också med att börja vaccinera den 27 december, förutsatt att det ges ett europeiskt klartecken. De knappt 10 000 doser som kan levereras under julhelgen kommer att fördelas och transporteras till samtliga 21 sjukvårdsdistrikt som landet är uppdelat i. Myndigheterna betonar att det är viktigt att det blir rättvist mellan regionerna.

Allt som allt har landet beställt drygt 2,5 miljoner doser som man hoppas få levererat i omgångar fram till sommaren. Så mycket räcker till omkring var fjärde invånare.

Vårdpersonal som arbetar med coronapatienter kommer först, sedan andra inom vården och anställda vid äldreboenden, sedan riskgrupper.

– Det har en större betydelse hur mycket vaccin vi får i januari för då skulle vi behöva stora mängder, sade Tuija Kumpulainen vid det finländska social- och hälsovårdsdepartementet innan det stod klart hur stor den första leveransen skulle bli, enligt Yle.

Finland har haft strikta restriktioner på plats under årets gång. Först när en större del av befolkningen vaccinerats uppges det bli aktuellt att dra tillbaka dem.

.

ANNONS

Island, som likt Norge inte är med i EU men i EES, kan få vänta lite längre.

Preliminärt har det sagts att omkring 5 000 islänningar få vaccinet innan årsskiftet och sedan ytterligare 8 000 under januari och februari, enligt vad etermediebolaget Rúv erfar. Då handlar det om en första dos, och varje person behöver två, med några veckors mellanrum.

Allt som allt har landet tecknat avtal för att få 700 000 doser, vilket skulle räcka till nästan hela befolkningen, men det finns frågetecken kring tillgången. Statsepidemiolog Thórólfur Gudnason står i löpande kontakt med Pfizer för att få besked.

– Jag har nu på morgonen (fredag) fått information från en Pfizer-företrädare om att deras produktion inte kunde starta helt som planerat, säger han till Rúv.

Isländska medier tar fasta på de norska medieuppgifterna om att Norge får mycket mer vaccin under mellandagarna.

– Jag tror inte att vi behöver oroa oss för att vi skulle bli behandlade på något annat vis jämfört med andra länder, eller jag har inte hört något konkret som tyder på det, säger Gudnason.

Statsepidemiologen tror att landet uppnår flockimmunitet – då 65 procent av invånarna vaccinerats – först någon gång under andra halvan av 2021, rapporterar tidningen Vísir.

ANNONS

Myndigheterna har lanserat en hemsida där utvecklingen kring de sex olika vacciner som Island kan få tillgång till uppdateras kontinuerligt.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Norges hälsominister Bent Høie tror att landet hänger med i samma planering som EU-länderna.
Norges hälsominister Bent Høie tror att landet hänger med i samma planering som EU-länderna. Bild: Stian Lysberg Solum/NTB/TT
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) lovar inte att landet väntar in de andra EU-länderna om vaccinet skulle komma tidigare än tänkt.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) lovar inte att landet väntar in de andra EU-länderna om vaccinet skulle komma tidigare än tänkt. Bild: Mads Claus Rasmussen/TT
'God jul & god afstand' – Danmark har väldigt strikta restriktioner kring jul och på Strøget i Köpenhamn manas människor hålla distans till varandra.
"God jul & god afstand" – Danmark har väldigt strikta restriktioner kring jul och på Strøget i Köpenhamn manas människor hålla distans till varandra. Bild: Johan Nilsson/TT
ANNONS