Oppositionspolitikern Benny Gantz hotar att avgå från Israels mäktiga krigskabinett med tre ledamöter och ledd av premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
Oppositionspolitikern Benny Gantz hotar att avgå från Israels mäktiga krigskabinett med tre ledamöter och ledd av premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT

Netanyahu får ultimatum – svarar med hot

Den israeliske oppositionsledaren Benny Gantz, som ingår i Israels krigskabinett, hotar att avgå om inte Israel ändrar inriktning i Gaza-kriget.
Premiärminister Benjamin Netanyahu slår tillbaka och hävdar att kraven innebär ett militärt nederlag för Israel.

ANNONS

Gantz utspel på lördagskvällen var en direkt utmaning av premiärministern Benjamin Netanyahu.

Gantz lade fram sex punkter i sitt framträdande. Han sade att om dessa inte uppfylls kommer han att avgå den 8 juni från det krigskabinett där han är en av tre som styr. Krigsrådet skapades dagar efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober i fjol.

Bland kraven finns att ett internationellt styre ska skapas för Gaza sedan området demilitariserats. Gantz kräver också att de diplomatiska relationerna med Saudiarabiens ska normaliseras.

Han konstaterar även att ansträngningarna måste intensifieras för att fria den israeliska gisslan.

Fanatikernas väg

Den mäktige oppositionspolitikerns hot innebär att premiärminister Netanyahu isoleras än mer från mittenpartierna i Israel – och därmed blir än mer beroende av nationalistiska ytterpartier på högerkanten som ingår i hans regering.

ANNONS

– Om du väljer fanatikernas väg och leder hela nationen till avgrunden – då är vi tvingade att lämna regeringen, hotade Gantz.

Netanyahu svarade direkt på Gantz utspel och sade att kraven skulle innebära att Israel förlorar kriget mot Hamas.

– - Det handlar om en omskrivning med ett tydligt besked: ett slut på kriget, Israels nederlag, att de gisslantagna överges – och att Hamas förblir intakt och att en palestinsk stat skapas, säger Netanyahu.

Stora protester

Omfattande protester i Israel genomfördes i bland annat storstaden Tel Aviv på lördagen. Demonstrationerna samlar de som kräver ökade insatser för att få de gisslantagna fria och grupper som kritiserar premiärminister Netanyahu och hans regering.

De regeringskritiska demonstrationerna har blivit återkommande inslag i den inrikespolitiska debatten, protester som främst hålls i just Tel Aviv och Jerusalem.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Bild: Gil Cohen-Magen/AP/TT
Stora protester mot premiärminister Benjamin Netanyahus regering genomfördes bland annat i Tel Aviv på lördagen.
Stora protester mot premiärminister Benjamin Netanyahus regering genomfördes bland annat i Tel Aviv på lördagen. Bild: Leo Correa/AP/TT
ANNONS