Säkerhetsstyrkor gick ut på gatorna för att säkerställa att utegångsförbudet efterföljs i Honduras.
Säkerhetsstyrkor gick ut på gatorna för att säkerställa att utegångsförbudet efterföljs i Honduras.

Nasralla vill ha omval i Honduras

Oppositionskandidaten Salvador Nasralla vill att valet i Honduras tas om, efter att rösterna från valet förra helgen fortfarande inte räknats klart. Samtidigt rapporteras det om fler dödsoffer i våldet efter presidentvalet.

ANNONS

- Jag har bett om att valet ska tas om, men bara valet till presidentposten, detta för att lösa krisen som Honduras nu genomgår, säger Nasralla.

Han lägger till att omvalet skulle övervakas av internationella valobservatörer, inte lokala, för att garantera att det inte begås valfusk.

Han säger att regeringen inte har svarat på hans begäran, och han tror inte heller att den kommer att göra det.

ANNONS

Flera döda

Både oppositionspolitikern och tv-stjärnan Nasralla och den sittande presidenten Juan Orlando Hernández har utropat sig som segrare i presidentvalet förr helgen. Nasralla anklagar Hernández för valfusk och han uppmanade tidigare i veckan sina anhängare att gå ut på gatorna i protest.

Våldsamma sammandrabbningar har ägt rum på flera platser i landet. Uppgifterna om hur många som dödats går isär.

Enligt myndigheterna har en 19-årig kvinna dödats under lördagen och en man som skadades under protesterna tros också ha avlidit.

Skarp ammunition

Enligt ett nätverk av människorättsorganisationer har skarp ammunition använts av polisen under de senaste dagarnas våldsamheter, och så många som fem människor kan ha dödats runt om i landet. Uppgifterna har inte bekräftats av polisen.

Nasralla anklagar Hernández för en politisk kupp sedan han utlyste undantagstillstånd på lördagen. Säkerhetsstyrkor skickades ut på gatorna i Honduras för att säkerställa att utegångsförbudet som råder mellan 18.00 och 06.00, i tio dagar framöver, efterföljs.

Landets valmyndighet meddelade på fredagen att 95 procent av rösterna räknats och att Hernández leder med mer än 46000 röster över Nasralla. Drygt 1000 urnor med röstsedlar, som är avvikande eller inkorrekta, ska nu räknas om för hand.

TT-Reuters

Fakta: Honduras

Centralamerikanska Honduras, med drygt åtta miljoner invånare, är ett av de fattigaste länderna i Latinamerika och kontinentens mest ojämlika. Över 60 procent av befolkningen lever i fattigdom enligt Världsbankens mått.

Grundläggande sjukvård finns endast tillgänglig för omkring en tredjedel av befolkningen och sjukförsäkringssystemet omfattar bara runt en femtedel av de anställda.

Landet har länge präglats av omfattande brottslighet, våld och problem med straffrihet och korruption. Hög arbetslöshet och bristande utbildnings- och socialpolitik har bidragit till en stor rekryteringsbas för de många ungdomsgängen, som bland annat göds av regionens narkotikahandel.

Fjolårets mord på miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres har även satt ljuset på de omfattande människorättsövergreppen, och rest frågor om myndigheternas vilja att ta itu med dessa.

Källa: Landguiden

ANNONS