Fredspristagaren och pressfrihetsaktivisten Dmitrij Muratov. Arkivbild.
Fredspristagaren och pressfrihetsaktivisten Dmitrij Muratov. Arkivbild. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Muratov tar strid mot agentstämpel

ANNONS

Fredspristagaren och pressfrihetsaktivisten Dmitrij Muratov lämnar temporärt rollen som chefredaktör för den oberoende tidningen Novaja Gazeta, rapporterar tidningen. Under tiden kommer Muratov att försöka få beslutet om att han skrivits upp på Rysslands lista över utländska agenter rättsligt prövat.

"Muratov är starkt oense med justitiedepartementets beslut och kommer att lämna in en ansökan om att få fallet rättsligt prövat", står det i Novaja Gazetas nyhetsbrev på måndagen.

Den nuvarande biträdande chefredaktören Sergej Sokolov kommer att gå in i rollen som chefredaktör.

Det var i fredags som det ryska justitiedepartementet meddelade att Dimitrij Muratov nu kommer att få stämpeln som "utländsk agent".

ANNONS

Att få en agentstämpel innebär bland annat att de personer och organisationer som pekas ut måste avslöja sina finansieringskällor, de tvingas också att markera alla sina publiceringar – även inlägg på sociala medier – med en särskild tagg.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS