'Hur många Nahel har inte filmats?' Så står det på det plakat som en demonstrant håller upp efter att en 17-årig pojke skjutits till döds av polis i Frankrike.
"Hur många Nahel har inte filmats?" Så står det på det plakat som en demonstrant håller upp efter att en 17-årig pojke skjutits till döds av polis i Frankrike. Bild: Michel Euler/AP/TT

Miljondonation till polis som sköt 17-åring

En insamling till förmån för den polis som sköt ihjäl en 17-årige pojke vid en trafikkontroll utanför Paris har hittills dragit in över en miljon euro – vilket motsvarar omkring 11,8 miljoner svenska kronor.

ANNONS

Tiotusentals personer har gått ihop för att starta en insamling till en polis som just nu sitter häktad för att ha skjutit ihjäl en 17-åring vid en trafikkontroll i Parisförorten Nanterre förra veckan. Polismannen greps efter dödsskjutningen, misstänkt för motsvarande dråp.

På fyra dagar har insamlingen till polismannen överstigit en miljon euro, vilket är betydligt mer än målet på 50 000 euro. Det är även betydligt mer än den insamling som gjordes till förmån för den ihjälskjutna 17-åringen.

I en intervju med den franska tv-kanalen BFMTV säger den 17-årige pojkens mormor att insamlingen gör henne bedrövad.

– Han tog mitt barnbarns liv. Han måste betala priset för det, precis som alla andra skulle ha gjort. Jag har tilltro till rättssystemet.

ANNONS

Ex-politiker står bakom insamling

Bakom initiativet står ex-politikern Jean Messiha, som har företrätt Marine Le Pens högerextrema och starkt invandringskritiska parti Nationell samling. Messiha står också nära den radikale högerpolitikern Eric Zemmour.

Insamlingen till den 38-årige polismannen fördöms av politiker från det franska politiska etablissemanget.

"Jean Messiha leker med elden", skriver Eric Bothorel, parlamentsledamot för Emmanuel Macrons parti Renaissance, i ett inlägg på Twitter. Bothorel kallar också insamlingen för "skamlig och chockerande".

Lugnare natt

Trots att oroligheterna fortsatt på flera platser i Frankrike uppges natten mot måndagen ha varit den lugnaste hittills sedan upploppen startade i förra veckan. Under natten, som var den sjätte i ordningen sedan de våldsamma kravallerna bröt ut, greps 157 personer – vilket är ett betydligt lägre antal än de 719 gripanden som gjordes under föregående natt.

Trots att oroligheterna har mattats av har 352 bränder på allmänna vägar, nära 300 bilbränder och drygt 30 skador på byggnader rapporterats in från olika platser i landet under natten, skriver den franska tv-kanalen BFMTV. Tre personer har också skadats, däribland poliser – och en polisstation har utsatts för en attack.

I ett försök att få stopp på oron riktar Frankrikes borgmästare en uppmaning till såväl invånare som folkvalda att vid lunchtid på måndagen samlas vid landets stadshus vid lunchtid i protest mot våldsamheterna, skriver Le Monde.

ANNONS

Det här har hänt

Två motorcykelpoliser stannar en bil i Parisförorten Nanterre den 27 juni och den 17-åriga föraren, som i franska medier benämns som Nahel, skjuts på nära håll i bröstet och avlider.

Polisen uppgav först att skotten hade avlossats på grund av att 17-åringen kört bilen mot poliserna, men ett filmklipp som sprids på sociala medier visar att polisens första version inte stämmer.

"Du ska få en kula i huvudet", hörs en av de två motorcykelpoliserna ropa i klippet. De står intill bilen och pistolen riktas genom förarsätets fönsterruta. Föraren gasar iväg – då brinner ett skott av. Bilen accelererar hastigt och kör in i en stolpe en bit bort. Föraren avlider kort därpå.

Den 38-årige polis som ses hålla i pistolen i klippet grips senare, misstänkt för motsvarande dråp.

Dödsskjutningen väcker liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot invånare i Frankrikes låginkomstområden.

LÄS MER:Borgmästare i Frankrike uppmanar till lugn

LÄS MER:Macron ska träffa över 220 borgmästare

LÄS MER:Premiärminister chockad av borgmästarattack

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS