Militär brände ner en hel by – minst två döda

Militären i Myanmar gick in i en by, tände på, och jämnade husen med marken. Brandutvecklingen var så omfattande att den syntes på Nasas satellitkarta över bränder. Minst två äldre byinvånare som inte hann fly lågorna rapporteras ha dött.

ANNONS
|

En bybo som BBC talat med uppger att 200 av de 240 husen i byn Kin Ma jämnades med marken av militär på tisdagen. Säkerhetsstyrkor ska ha drabbat samman med People's defence force (PDF), som tillhör de väpnade grupper som bildats efter den senaste militärkuppen i landet. Grupperna försöker strida mot polis och militär, ofta med hemmagjorda vapen.

– När PDF:s medlemmar drog sig tillbaka kom de [säkerhetsstyrkorna] in i byn och började tända på husen i dess södra del. Nästan hela byn brann ner till aska, säger bybon till BBC.

LÄS MER:Buddhistmunken som tog till vapen mot militärjuntan

LÄS MER:Militäroffensiv i Myanmar – hela byar har tömts på folk

En annan bybo säger att invånare flydde in i en närliggande skog efter att militären öppnat eld. Två äldre invånare hann inte ut och dog i branden. Flera personer rapporteras saknade.

ANNONS

Enligt Reuters ska brandutvecklingen varit så omfattande att den syntes på en av Nasas satellitkartor

800 har dödats sedan militärkuppen

Statlig tv har däremot skyllt ödeläggelsen på ”terrorister”.

Storbritanniens Myanmarambassadör Dan Chugg har fördömt attacken:

LÄS MER:Myanmars influencers skrämmer militärjuntan

– Rapporterna om att juntan har bränt ner en hel by och dödat äldre invånare visar än en gång att militären fortsätter begå hemska brott och inte bryr sig om folket i Myanmar, säger han enligt BBC.

Militärjuntan tog makten genom en statskupp i februari. De motiverade den med påstått valfusk under förra årets allmänna val, något som tillbakavisats av oberoende valobservatörer.

Hittills har omkring 800 personer dödats i oroligheter sedan militärkuppen, enligt regionala människorättsorganisationer. Militären hävdar en klart lägre dödssiffra.

Fakta: Myanmar

TT

Myanmar (tidigare Burma) är centralt placerat i södra Asien, med Bangladesh och Indien i väster, Kina i norr, och Laos och Thailand i öster. Med en yta på drygt 675 000 kvadratkilometer är landet ungefär 50 procent större än Sverige. Befolkningen beräknas uppgå till närmare 54 miljoner.

Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien. Under andra världskriget ockuperades landet av Japan, innan det blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes.

Exoppositionsledaren Aung San Suu Kyi har haft en styrande roll under det senaste decenniet. Men hennes manöverutrymme har begränsats av militären som bland annat bestämt att hon inte fick bli president.

Vid kuppen i februari greps Aung San Suu Kyi och flera andra civila ledare. De sitter fortfarande inlåsta.

ANNONS