Mattsson: "Hillarys hälsa sätter käppar i hjulet"

Hillary Clinton ställer in kampanjmöten. Och lunginflammationen ger Donald Trump ytterligare argument för att hon är olämplig som president. Republikanerna anser att hon ljuger om sin hälsa.

ANNONS
|

Hillary Clinton var tröttkörd och sliten i slutet av sin utrikesministertid. Hon svimmade och slog i huvudet på sitt tjänsterum på UD. Sjukskrivningen varade ett par veckor och hon använde specialglasögon under en tid.

Nätet exploderade då av spekulationer som blev till sanningar om hennes hälsa. Hon påstods ha fått en allvarlig hjärnblödning med svåra koncentrationssvårigheter som följd och att lida av Alzheimers sjukdom. Att döma av de direktsända långa kongressförhören med henne någon månad senare om Benghaziaffären var det dock svårt att se tecken på demens. Men det hindrade inte skvallerkampanjen mot henne att fortsätta.

Att försvara sig i hälsofrågor är inte lätt. Hillary Clinton har offentliggjort en medicinsk rapport av välrenommerade läkare av vilken det framgår att hon har allergi mot bland annat pollen och att hon har en rubbning i ämnesomsättningen. För övrigt är hennes värden bra och stämmer överens med hennes ålder. Hon fyller 69 år den 26 oktober.

ANNONS

Förkylningen med hosta, som hon dragits med den senaste veckan, har utvecklats till lunginflammation. Det var orsaken till att hon inte orkade att stanna kvar på minneshögtiden på femtonårsdagen av terrordåden den 11 september. Hon behandlas med antibiotika och har ordinerats vila vilket innebär att hon ställt in kampanjmöten i Kalifornien.

Men det hindrar inte att spekulationerna åter tagit fart om att hon är allvarligt sjuk, befinner sig i ett inledningsskede av alzheimer och dessutom döljer en rad andra åkommor.

Donald Trump kan i detta läge ligga lågt. Han har under lång tid underminerat Hillary Clinton på hälsofronten vilket innebär att grunden är lagd för alla som nu hävdar att hon är olämplig som president med hänvisning till hennes sjukdomsbild.

Donald Trump själv har inte presenterat en omfattande hälsoundersökning utan bara fått ett läkarutlåtande om att han är frisk som en nötkärna. Läkaren har medgivit att han inte undersökt Trump närmare utan mer gjort ett generellt utlåtande om presidentkandidaten. Trump fyllde 70 år den 14 juni.

Trump har anledning att vara försiktig med sina expertutlåtanden om demokratiska politiker. Han har tidigare hävdat att Barack Obama inte är född på Hawaii utan i Kenya vilket , enligt Trumps logik, skulle göra honom omöjlig som president trots att han har en amerikansk mamma. Han drev frågan hårt tillsammans med andra födelsefanatiker och fick till sist ge med sig när Barack Obama publicerade sin fullständiga födelseattest.

ANNONS

Den kampanjen mot Obama dras nu upp igen som ett besvärande exempel på Trumps omdömeslöshet. Trump vägrar kommentera, men hans kampanjstab säger att frågan är inaktuell och att han bara ville bidra till att få födelseplatsen klarlagd en gång för alla.

Donald Trump litar på att Hillarys hälsa lever sitt eget liv och kraftigt försvagar henne. Nätet är i det avseendet en guldgruva för Hilllaryhatarna.

ANNONS