På ett café i Bangkok.
På ett café i Bangkok. Bild: Sakchai Lalit

Marijuana legaliserat i Thailand – fångar släpps fria

På torsdagen blev det lagligt att odla och äga marijuana i Thailand. Mer än 150 000 personer har redan ansökt om att få odla cannabis. Samma dag släpptes också mer än 3 000 fångar ut ur fängelset och under helgen väntas stora fester.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeThailand|

Tidigare i år slog den thailändska regeringen fast att cannabis har ”flera medicinska fördelar” och på torsdagen stod det klart att Thailand skulle bli det första asiatiska landet som legaliserade cannabis.

Det innebär att det nu är lagligt att odla, handla, äga och använda marijuana för att behandla sjukdomar – men det är fortfarande olagligt att använda det för annat än medicinskt bruk.

– Det är ett nej. Vi har fortfarande bestämmelser under lagen som kontrollerar konsumtion, rökning eller användning av cannabis på icke-produktiva sätt, säger Thailands hälsominister Anutin Charnvirakul, i en intervju med CNN.

De som röker cannabis offentligt kan få böter eller fängelse i upp till tre månader, enligt CNN.

ANNONS

3 000 fångar släpptes fria

Hälsoministern hävdar att en avkriminalisering av cannabis skulle gynna ekonomin och främja folkhälsan och turismen. Men han poängterar också att de inte kommer att välkomna turister som enbart reser till landet för att de nu har legaliserat cannabis.

– Om turister kommer hit för medicinsk behandling eller för hälsorelaterade produkter är det inget problem, men om du tror att du kan resa till Thailand bara för att du har hört att cannabis eller marijuana är lagligt... Eller komma till Thailand för att röka fritt, tror du fel, säger Charnvirakul och tillägger:

– Kom inte hit. Vi välkomnar dig inte om du bara reser till det här landet för det ändamålet.

Samma dag som avkriminaliseringen trädde i kraft registrerade sig mer än 150 000 personer hos Food and Drug Administration (FDA) för att få lov att odla cannabis. För en månad sedan meddelade hälsoministern att en miljon plantor skulle distribueras till hushåll.

Mer än 3 000 fångar som avtjänar fängelsestraff för olika narkotikabrott släpptes också fria och i helgen planeras det stora fester på flera håll.

LÄS MER:Vaccinpass och munskydd – populära resmål har restriktioner i sommar

LÄS MER:Thailand donerar en miljon cannabisplantor

ANNONS