Malaysias regering verkar för att avskaffa dödsstraff i landet. Arkivbild.
Malaysias regering verkar för att avskaffa dödsstraff i landet. Arkivbild. Bild: Vincent Thian/AP/TT

Malaysia röstar bort obligatoriskt dödsstraff

ANNONS

Malaysias parlament godkänner en lag som avskaffar att dödsstraff är obligatoriskt för vissa brott. Dödsstraff ska i framtiden bara utdömas för mycket allvarliga brott.

En domstol ska kunna utdöma fängelsestraff på upp till 40 år för brott som tidigare straffades med döden, säger biträdande justitieminister Ramkarpal Singh.

Tidigare var dödsstraff medelst hängning automatiskt utdömt för brott som mord, knarksmuggling, förräderi, människorov och terrorhandlingar.

Förändringen är en del av större reformer av det malaysiska rättssystemet, men moratorium för avrättningar har varit infört sedan 2018.

För närvarande väntar 1 318 brottslingar på avrättning i Malaysia, varav över 500 utlänningar, enligt Singh.

Lagen måste godkännas av parlamentets övre kammare och av landets kung.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS