Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild. Bild: Aurelien Morissard/AP/TT

Macron manar till bred koalition

Det råder fortsatt dödläge i fransk politik efter landets polariserade parlamentsval.
Mannen bakom nyvalet, president Emmanuel Macron, manar nu till förhandlingar över blockgränserna.

ANNONS

"Ingen vann", skriver Macron i ett öppet brev publicerat i flera franska tidningar, där han efterfrågar "en uppriktig" dialog för att bygga en "pluralistisk" majoritet i parlamentet.

Men han specificerar samtidigt att han vänder sig till politiska krafter som känner sig hemma i "republikens institutioner, rättsstatsprincipen, den parlamentariska demokratin" och som är "orienterade mot Europa och försvaret av Frankrikes självständighet".

Det tolkas som att han exkluderar ytterhögerpartiet RN, som gjorde ett sämre val än väntat och slutade på tredje plats. Men det kan också ses som ett avfärdande av vänsterradikala LFI, som ingår i det block som överraskande blev störst i valet, den breda vänsteralliansen NFP.

ANNONS

Vänsterföreträdare anser att de, med sina totalt omkring 190 platser i det nya parlamentet, bör få föreslå en ny premiärminister från sitt läger.

"Macron lever i förnekelse och vägrar acceptera sitt nederlag", skriver LFI-politikern Manon Aubry på X.

Men många i Macrons mittenläger, som tagit omkring 160 mandat, vägrar att stödja en regering med politiker från den radikalare vänstern. Vissa föreslår i stället en bred allians med mittenvänsterkrafter och det traditionella högerpartiet Republikanerna.

Nyvalet utlystes av Macron i syfte att "klarlägga" det politiska landskapet efter att RN gjorde stora framsteg i EU-valet i början av juni på bekostnad av presidentens vallista.

ANNONS