Ljus och blommor vid Viertola skola i Vanda på onsdagen.
Ljus och blommor vid Viertola skola i Vanda på onsdagen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva via AP/TT

Livshotande tillstånd för skjutna skolflickor

De två flickor som sköts vid skoldådet i Vanda i Finland i tisdags vårdas fortfarande på sjukhus för skador som beskrivs som livshotande.
– Enligt uppgifter från sjukhuset har deras tillstånd inte förändrats. Som jag förstår det är deras liv i fara, säger polisens utredare Marko Särkkä till tidningen Helsingin Sanomat.

ANNONS
|

Flickorna är tolv år gamla. De skadades när en jämnårig pojke, en skolkamrat till dem, kom till skolan med ett handeldvapen i tisdags morse och öppnade eld.

En annan tolvårig pojke sköts till döds.

Verkar ha planerats

Polisen har tittat närmare på den misstänkte pojkens telefon och dator och då funnit stöd för att dådet föregicks av viss planering, berättar Marko Särkkä vidare för finländska medier.

"Av utredningstekniska skäl kan vi inte säga mer om det", uppger Särkkä i ett pressmeddelande.

I förhör har pojken erkänt sina brott och berättat att han varit utsatt för mobbning. Han bytte skola under vintern efter en flytt och hade gått på Viertola skola i Vandaområdet Bäckby (Viertola) i omkring elva veckor.

ANNONS

– Mobbningen kan ha börjat mycket tidigare och han skulle ha kunnat bli traumatiserad av det, på ett sätt där till och med enskilda handlingar uppfattas som mobbning, säger polisen Kimmo Hyvärinen till tidningen Iltalehti.

På ett par minuter

Vapnet som användes i dådet är en revolver som tillhörde en av pojkens anhöriga. Polisen utreder fortsatt hur pojken fick tillgång till vapnet, som ett separat misstänkt vapenbrott.

På övervakningsfilmer ses pojken komma till skolan iförd vanliga kläder, rapporterar Iltalehti. Bara några minuter senare ses han gå därifrån med vapen i hand. Själva dådet var över på ett par minuter.

På vägen ut ur skolan uppges pojken ha hotat flera andra elever, varför han misstänks för olaga hot vid sidan av mord och två mordförsök.

Vanda ligger i utkanten av den finländska huvudstaden Helsingfors.

LÄS MER:Skolskjutningen i Finland – från första larmet

LÄS MER:Polis bekräftar: Mobbning bakom skolskjutning

LÄS MER:Sorg efter skolskjutningen i Finland

LÄS MER:Pojke dog i skolskjutningen i Finland

ANNONS