Kritiken: Fattiga drivs bort under OS i Paris

Sommar-OS 2024 ska bli exemplariskt och inkluderande, har organisatörerna lovat.
Men kritiken växer nu mot de franska myndigheterna, som har erbjudit pengar till invånarna nära OS-arenan – på villkor att de lämnar sina hem under spelen.
– Vi känner oss djupt sårade. Bara ett fåtal är bråkstakar här medan majoriteten är bra människor, säger 18-årige Asimoutine.

ANNONS
|

Allt fler kritiker rasar mot att Frankrike inte lever upp till det uttalade löftet om ett inkluderande mästerskap som en OS-värd som tar socialt ansvar.

Sajten Bondyblog har i dagarna avslöjat ett brev som myndigheterna i länet Seine-Saint-Denis norr om Paris skickat till flera föreningar och rörelser. Man uppmuntrar dem att sända så många invånare som möjligt på semester under spelen.

I länet, som är ett av de fattigaste och ett av de mest stökiga i Frankrike, kommer 80 procent av OS tävlingsgrenar att utspelas.

Aly Dioura som leder folkrättsrörelsen ''La Seine-Saint-Denis i hjärtat'' har fått brevet.

– OS skulle bli en fest i vårt folkliga kvarter. Men nu uppmanar man hela familjer att resa bort, berättar Aly Dioura när vi träffas i förorten La Courneuve strax norr om Paris.

ANNONS

Han vet inte vilken summa det rör sig om.

– Vi är dock många som chockats av utspelet, säger han.

Flera kritiker menar att orsaken bakom brevet är rädsla för kriminalitet under de två veckor långa spelen.

Aly Dioura pekar i riktning mot OS-arenan Stade de France. Den ligger bara två kilometer längre bort.

– Brevet känns rasistiskt eftersom det slår mot många människor av invandrarbakgrund i fattiga kvarter. Därför kommer jag inte att ställa upp på myndigheternas förslag, säger han.

Många rånades under Champions League-finalen

Gällande länet Seine-Saint-Denis kriminalitet talas det om gruppvåldtäkter, droghandel, stölder, skjutningar och brända bussar.

Men även polisen kritiseras. Under en poliskontroll blev en ung man i grannstaden Drancy utsatt för ett sexuellt övergrepp av en polismans batong, vilket har gett honom men för livet.

Under Champions League-finalen i Paris 2022 rånades många fotbollsfans av kriminella gäng. Rädslan var stor. Den franska polisens taktik var dock våld mot både kriminella och fansen, vilket kritiserades hårt runt hela världen.

Andréa Martin kommer ut från snabbköpet med vattenflaskor och baguetter i famnen. Hon har längtat till Olympiaden i flera år.

– Men så har flera tv-kanaler börjat peka ut oss unga som om vi utgör ett hot för OS. Det är föraktfullt, säger den 23-åriga sekreteraren och suckar besviket.

ANNONS

Andréa Martin som både simmar och fäktas säger att man borde bjuda in unga idrottsintresserade att medverka under Olympiaden. Hon tror att det skulle stärka självförtroendet och viljan att göra något bra för Frankrike.

– Men eftersom organisatörerna gör tvärtom, känns det som om eliten vinner och de fattigaste förlorar. Nu struntar jag i OS.

Frankrikes president Emmanuel Macron vid invigningen av OS-byn.
Frankrikes president Emmanuel Macron vid invigningen av OS-byn. Bild: Ludovic Marin

Andréa Martin kan dock tänka sig att acceptera myndigheternas erbjudande om resa till landsorten.

– Men bara på villkor att staten betalar mig en riktigt, riktigt bra semester, säger hon och smiter iväg.

”De flesta här är skötsamma”

Illias och Asimoutine går sista ring på gymnasiet. De siktar på att bli läkare. Killarna vägrar dock resa bort.

– Tvärtom, vi vill gärna extraknäcka inom ramen för OS. Spelen kommer att bli ett skojigt äventyr, tycker Illias.

Däremot är killarna djupt chockade över brevet.

– Man kan inte dra alla över en kam och driva bort folk hur som helst. De flesta invånare här är ju skötsamma och bra människor, säger kompisen Asimoutine Moungamadou som är på väg hem från skolan.

Borgmästaren Mohamed Gnabaly i närliggande staden L'Île-Saint-Denis skriver i ett sms till GP att ingen politiker har för avsikt att avvisa folk från sina hem och att rätten till semester är en långvarig kamp som förs av de som styr länet. För ungdomar planeras gratisbiljetter samt en fanzone med gratis sportaktiviteter och konserter.

ANNONS

Nyligen anklagade dock hela åttiotalet hjälporganisationer staten för att vilja driva bort samhällets ‘’minst önskvärda’’.

Sedan flera månader erbjuds gratis transport till landsortsstäder som Bordeaux, Orléans och Rennes för hemlösa fransmän och papperslösa migranter.

Där lovas ett tak över huvudet, trots att flera borgmästare protesterat i medierna och meddelat att där inte finns tillräckligt med bostäder.

Myndigheten: Har inget med OS att göra

Kritiken möter dock motstånd på myndigheten Dihal.

– Våra aktioner har inget med OS i Paris att göra och regeringen gör absolut inga påtryckningar på vår myndighet, säger Georges Bos på Dihal och som ansvarar för flytten av migranter från Parisregionen.

Georges Bos på myndigheten Dihal säger att regeringen inte gör påtryckningar för att skicka bort människor under OS.
Georges Bos på myndigheten Dihal säger att regeringen inte gör påtryckningar för att skicka bort människor under OS. Bild: Johan Tollgerdt

Georges Bos tar emot i La Grande Arche, ett modernt monument i kontors- och höghus förorten La Défense väster om Paris.

– Vi tvingar ingen att resa och vårt mål är att hjälpa de som saknar bostad, försäkrar han.

Kända författaren och journalisten Jade Lindgaard på grävande nyhetssajten Mediapart berättar i senaste boken ‘’Paris 2024’’ om vad som kallas ”den sociala rensningen” inför OS.

Hon tycker att myndigheternas brev är chockerande.

– Det visar att man vill driva bort människor från sina hem, även om det inte sägs rent ut, menar Jade Lindgaard .

Idén till boken fick hon efter sjutton år i länet Seine-Saint-Denis. Hon beskriver tillvaron med positiva ord som gemenskap och solidaritet. Hon säger sig vilja vara en röst för de människor som politikerna sällan lyssnar på.

ANNONS
Kända författaren och journalisten Jade Lindgaard säger att OS 2024 i Paris blir långt ifrån de exemplariska spel som organisatörerna lovat
Kända författaren och journalisten Jade Lindgaard säger att OS 2024 i Paris blir långt ifrån de exemplariska spel som organisatörerna lovat Bild: Johan Tollgerdt

Jade Lindgaard vars pappa är norrman, berättar att många invånare trots allt hoppas att Olympiaden ska bli en fest, även om spelen kostar flera miljarder euro att organisera.

– Problemet är att samtidigt dras subventioner in för de lokala invånarnas dagliga behov.

Hon kommer in på länets omtalade våld och kriminalitet. Lösningen vore mer möjligheter till idrott samt ökat stöd för arbetslösa ungdomar så de inte driver omkring på boulevarderna och riskerar hamna i brottslighet.

Författaren berättar att under president Emmanuel Macrons tid vid makten har utvecklingen gått bakåt. Biståndet har minskat.

– Med tanke på det blir OS 2024 i Paris långt ifrån de exemplariska spel som man länge lovat, säger hon.

LÄS MER:Papperslösa utnyttjas i byggandet av OS i Paris

LÄS MER:Paris anklagas för att göra sig av med hemlösa inför OS

LÄS MER:Fransmän åtalas för "ärekränkning” av presidenten

ANNONS