Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sveriges statsminister Stefan Löfven bär munskydd i samband med EU-toppmötet i Bryssel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sveriges statsminister Stefan Löfven bär munskydd i samband med EU-toppmötet i Bryssel. Bild: John Thys/AP/TT

Krav på munskydd i 130 länder

Antalet länder som har munskyddskrav som en del av bekämpningen av coronavirusspridningen har ökat kraftigt i takt med att pandemin vuxit.

ANNONS

I mitten av mars hade tio länder munskyddskrav. Nu ber eller kräver 130 länder sina invånare att täcka mun och näsa i olika sammanhang, enligt norska NRK. I juni svängde Världshälsoorganisationen WHO i frågan, och rekommenderar nu allmänheten att bära munskydd i vissa situationer där det är svårt att hålla distansen till andra.

Från och med nästa vecka skärper Frankrike reglerna och inför krav på att munskydd måste bäras på allmänna platser. Nästa vecka skärps även kraven i England, där munskydd blir obligatoriskt i butiker. I andra delar av det brittiska riket, som Skottland, finns redan krav sedan tidigare.

ANNONS

I australiska Melbourne är det numera krav på munskydd när man lämnar sitt hem, med hot om böter om man inte gör det.

Polariserad fråga

I USA är frågan polariserande. Drygt hälften av delstaterna har infört krav, men det råder stor oenighet. I Georgia har delstatens guvernör Brian Kemp gått till domstol för att bli av med de munskyddskrav som införts lokalt i delstaten, exempelvis i staden Atlanta, enligt The New York Times.

Oklahomas guvernör Kevin Stitt är en annan motståndare, trots att han själv smittats av coronaviruset.

– Man kan inte plocka russinen ur kakan när det gäller vilka friheter du kommer att ge människor, sade han vid en presskonferens.

"Viss frihet"

Även Donald Trump är skeptisk till krav på munskydd, även om han själv har burit det vid några få tillfällen på senare tid.

– Nej, jag vill att människor ska ha en viss frihet, och jag tror inte på det heller, svarade presidenten när Fox News i veckan frågade om han kunde överväga att införa ett krav.

Han utvecklade resonemanget med att munskydd inte får viruset att helt plötsligt försvinna.

– Helt plötsligt måste alla ha munskydd, och som du vet så orsakar munskydd problem också. Med det sagt så tror jag på munskydd, jag tror att munskydd är bra.

ANNONS

Trots att WHO rekommenderar munskydd nämner organisationen att det finns flera problem med dem. Bland annat kan munskydd ge en falsk känsla av säkerhet och mikroorganismer kan frodas i det om det används fel, exempelvis om munskyddet har blivit blött.

Löfven sade nej

En som uttryckt skepsis mot munskydd är Sveriges statsminister Stefan Löfven. I en chatt med Aftonbladets läsare i maj skrev han "att vi alla använder munskydd är ingenting som Folkhälsomyndigheten bedömer vara en effektiv åtgärd för att minska smittspridningen i samhället. De är expertmyndighet, så vi lyssnar på dem. Det viktigaste är att människor stannar hemma när de har minsta symtom."

Gustav Sjöholm/TT

Fakta: WHO:s rekommendationer

I början av juni ändrade Världshälsoorganisationen WHO sina rekommendationer till världens beslutsfattare och gick ut med att allmänheten bör uppmanas att bära munskydd i speciella situationer.

Från att tidigare inte ha uppmanat allmänheten till munskyddsanvändande tyckte organisationen att det växande antalet studier i världen tyder på att råd om munskyddsbärande i vissa situationer kan vara en del av ett åtgärdspaket för att minska smittspridningen.

Ett exempel WHO nämner är där det är svårt att hålla fysisk distans, som i skolor, i butiker och i kollektivtrafiken – i områden där man vet att smittan sprids. Även vissa yrkesgrupper som tvingas till närkontakt med andra människor, som personer som arbetar i butikskassor eller socialarbetare, skulle få ett bättre skydd med munskydd, enligt WHO.

ANNONS