Konservativa partitoppar vill peta Fillon

När François Fillon håller möte i Paris på söndagseftermiddagen sker det i motvind – både i politisk och i meteorologisk bemärkelse. Inför måndagens krismöte kräver en högt uppsatt partimedlem att Alain Juppé tar över Republikanernas presidentkandidatur.

ANNONS

–Vi har inte tid att diskutera vem som är mest kompetent. Jag tror inte att någon av partimedlemmarna i fyrtioårsåldern kan axla rollen att ena oss, säger Christian Estrosi, ordförande för regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur och en nära allierad till den tidigare franske presidenten Nicolas Sarkozy, i en intervju med BFMTV, enligt Reuters.

–Den enklaste lösningen vore uppenbarligen personen som kom tvåa i primärvalet, och det är ju Alain Juppé, fortsätter han.

Krismöte på måndagen

Den nya strategin ska läggas fram inför ett krismöte på måndagen. Sammanträdet skulle egentligen ha hållits dagen därpå, men har tidigarelagts.

Mellan 50000 och 80000 väntas dyka upp på Fillons valmöte på Place du Trocadéro i Paris på söndagen, rapporterar Le Figaro. Timmarna före den kritiserade högerkandidatens tal föll dock regnet över torget.

ANNONS

Ovädret är också en symbol för Fillons belägenhet. Fler än två tredjedelar av de franska väljarna vill att han lämnar kampanjen, enligt en färsk undersökning refererad av nyhetsbyrån Reuters – men Fillon skakar av sig kraven.

– De försöker skrämma er, varnade han sina anhängare under ett tal norr om Paris under lördagen.

Ställer in medverkan

Vid lunchtid på söndagen meddelade Fillon att han ställer in sin medverkan i kvällens upplaga av nyhetsprogrammet 20 heures, samt en planerad intervju i radiokanalen Europe 1 på måndagsmorgonen.

Fillon anklagas för att ha avlönat sin hustru som assistent i parlamentet, utan att hon utfört något egentligt arbete. I en tidningsintervju på söndagen slår Penelope Fillon tillbaka.

–Han behövde någon som utförde uppgifter. Om det inte hade varit jag, skulle han ha betalat någon annan att göra det så vi bestämde att det skulle vara jag, säger hon i Le Journal du Dimanche, i en första offentlig kommentar sedan anklagelserna.

Hon säger också att hon säger till maken varje dag att han ska "fortsätta till slutet", men att det slutliga beslutet om huruvida han ska hoppa av eller inte är upp till honom.

Skakas av avhopp

Den konservative kandidatens kampanj har de senaste dagarna skakats av en rad avhopp. Under lördagen sällade sig fem republikanska EU-parlamentariker till skaran som inte längre stödjer honom, och de uppmanar partiet att snabbt utse en ny kandidat.

ANNONS

71-årige veteranpolitikern Alain Juppé, tidigare premiärminister och utrikesminister, framstår alltmer som en trolig kandidat. Fillon besegrade Juppé i de konservativas primärval i november. En källa med insyn har tidigare sagt att Juppé kan tänka sig att kandidera "på vissa villkor".

ANNONS