Kongressen kräver svar om privata mejl

Minst sex nära medarbetare till Donald Trump har använt privata mejladresser för frågor som rör regeringen, skriver The New York Times. En av dem är den amerikanska presidentens dotter, Ivanka Trump. Nu kräver kongressen att Trump-administrationen lägger korten på bordet.

ANNONS

Dottern ska ha använt ett privat mejlkonto under de första månaderna i Vita huset, då hon arbetade som oavlönad rådgivare, rapporterar tidsskriften Newsweek.

Bland de övriga som pekas ut finns Vita husets före detta stabschef Reince Priebus och tidigare chefsstrategen Steve Bannon.

Även Trumps svärson och nära rådgivare Jared Kushner har parallellt med sin Vita husadress använt ett privat mejlkonto för arbetsrelaterade frågor, bekräftade Kushners advokat i går.

Kräver svar

I brev som på måndagen skickades till Vita huset och utrikesdepartementet kräver nu republikanen Trey Gowdy och demokraten Elijah Cummings, de två högsta namnen i representanthusets utskott som granskar statsapparaten, att Trump-administrationen lämnar ut detaljerad information om de inblandade.

ANNONS

De menar att medieuppgifterna pekar på att personerna försökt "kringå" lagen genom att hantera regeringsfrågor i privata mejl, och att resurser bör avsättas för att tillsätta en utredning.

Kritiserade Clinton

Under sin presidentkampanj i fjol gick Trump ideligen till hårda angrepp mot sin demokratiska rival Hillary Clinton för att hon använt en privat mejladress för officiella mejl medan hon var utrikesminister under Barack Obama. Trump kallade hennes beteende "kriminellt", vilket ofta resulterade i talkörer som skanderade "lås in henne!" under hans valmöten.

FBI slog bara ett par dagar före presidentvalet i november fast att det inte fanns någon anledning att åtala Clinton på grund av mejlskandalen.

Clinton själv reagerar på uppgifterna om Trumps medarbetares privata mejlkonton med viss bestörtning.

- Höjden av hyckleri, säger hon i en radiointervju som återges av tv-kanalen ABC.

TT-AP-Reuters

ANNONS