I Kina har matolja transporterats av containrar som även använts för att transportera bränsleolja – utan att rengöras ordentligt emellan. Arkivbild.
I Kina har matolja transporterats av containrar som även använts för att transportera bränsleolja – utan att rengöras ordentligt emellan. Arkivbild. Bild: Andy Wong/AP/TT

Kina skakas av skandal med förorenad matolja

Den kinesiska regeringen ska utreda anklagelser om containrar använts för att transportera matolja – efter att ha transporterat giftiga kemikalier – utan att rengöras ordentligt mellan lasterna.

ANNONS

Förra veckan avslöjade den statligt ägda tidningen Beijing News att matolja transporterats i containrar som också används för att transportera bränsle, utan att ha ordentligt rengjorts mellan transporterna. Avslöjanden har väckt upprördhet i Kina och ses som den senaste skandalen i ett land där rädslan för livsmedelssäkerhet är utbredd.

Nu oroar sig många på sociala medier över potentiell kontaminering av livsmedel, enligt statliga Beijing News.

"Från melamin till att dricka fotogen, vad är det vi inte har upplevt?", skriver en användare på den kinesiska plattformen Weibo.

Transporten av matolja i förorenade tankbilar ska ha varit så utbredd att den ansågs vara en "öppen hemlighet" i branschen, enligt en chaufför, skriver tidningen.

ANNONS

Lastbilschaufförer säger till tidningen att rutinen med bristfällig rengöring bidrog till att sänka kostnaderna inför den ökande konkurrensen.

Nu lovar Kina att ta i med hårdhandskarna i frågan och straffa de skyldiga, enligt statliga medier.

Kina har tidigare skakats av flera skandaler kring livsmedelssäkerhet.

2008 dog sex spädbarn och hundratusentals barn förgiftades av mjölk förfalskad med den kemiska substansen melamin.

År 2022 bad den kinesiska fläskförädlingsjätten Henan Shuanghui om ursäkt efter att företagets ohygieniska arbetsmetoder, som att förpacka kött som fallit på golvet och arbetare som bar smutsiga uniformer, avslöjats.

ANNONS