Kaosartade scener under protester i Argentina

Kravallpolis och demonstranter drabbade samman utanför Argentinas parlament på onsdagen. Demonstranter hade samlats för att protestera mot en ny lag som leder till ekonomiska åtstramningar i landet. Argentinas president Javier Milei kallar demonstranterna för ”terrorister”.

ANNONS
|

Under sammandrabbningar har poliserna använt pepparsprej, tårgas och vattenkanoner. Demonstranterna ska också ha kastat stenar, stavar och molotovcocktails mot polisen, uppger La Nación.

Enligt RTVE har minst 23 personer gripits och flera tiotals demonstranter och poliser uppges ha skadats.

Flera medier rapporterar även om att två bilar har satts i brand under de ilskna protesterna som riktar sig mot den omdebatterade ultraliberale presidenten Javier Mileis reformpaket som debatterades i parlamentets överhus.

Det innebär bland annat ett ett ettårigt ekonomiskt undantagstillstånd för att tillåta presidenten att privatisera en rad offentligt ägda företag, försvagat anställningsskydd, begränsad tillgång till garantipension och skattemässiga incitament för att främja investeringar.

ANNONS
Javier Milei och hans regering menar att reformpaket behövs för att hjälpa Argentina ut ur det svåra ekonomiska läge som landet befinner sig i.
Javier Milei och hans regering menar att reformpaket behövs för att hjälpa Argentina ut ur det svåra ekonomiska läge som landet befinner sig i. Bild: Nicolas Aguilera

Oppositionen varnar för att reformerna skulle radera årtionden av utveckling.

Lagen klubbades igenom på onsdagen med 37 röster för mot 36 emot. Parlamentets president röst avgjorde saken.

Milei och hans regering beskriver dem som ett nödvändigt nästa steg på vägen mot att stöpa om Argentinas krisande ekonomi i grunden. Presidenten saknar majoritet i kongressen och en radikalare första version av lagpaketet har tidigare röstats ner. Den bantade version som nu debatterades godkändes av underhuset i april.

Presidenten har tidigare, genom dekret, bland annat skurit ner 50 000 offentliga tjänster och avskaffat bränsle- och transportsubventioner.

Efter protesterna skrev Javier Milei ett inlägg på plattformen X där han kallar demonstranterna för ”terrorister” och påstår att de ”försökte genomföra en statskupp”.

LÄS MER:Javier Milei förbjuder könsneutralt språk

LÄS MER:Mileis Israelstöd splittrar Argentinas judar

LÄS MER:53-åringen röstade på Milei: "Han ljuger inte"

ANNONS