”Intervjun stillade inte oron hos demokraterna där känslan finns att Joe Biden inte är rätt person att nomineras till presidentkandidat vid partiets konvent i Chicago i slutet av augusti”, skriver Britt-Marie Mattsson.
”Intervjun stillade inte oron hos demokraterna där känslan finns att Joe Biden inte är rätt person att nomineras till presidentkandidat vid partiets konvent i Chicago i slutet av augusti”, skriver Britt-Marie Mattsson. Bild: TT

Britt-Marie Mattsson: Joe Bidens intervju stillade inte oron hos demokraterna

Joe Biden ger inte frivilligt upp. Bara ” Gud den allsmäktige” kan få honom att ändra sig. Bidens besked kom i den första tv-intervjun efter den katastrofala debatten. Men trycket på honom att lämna ökar.

ANNONS
|

Tv-bolaget ABC:s intervju med Joe Biden – natten till lördagen svensk tid – var bestämd innan debatten med Donald Trump i förra veckan. Men det som skulle ha blivit en utfrågning om olika politiska sakfrågor blev nu i stället ett test på Bidens mentala och fysiska förmåga och hans egen syn på framträdandet med Trump och framtiden.

Biden sade att han känt sig sjuk inför debatten och tagit ett covid-test, som var negativt, och skyllde sin svaga insats helt på sig själv. Han påpekade att det inte var lätt att debattera med en person som far med osanning, men sade att det också var hans eget fel att han inte klarade av det. Han anförde även ett intensivt resande med ett tufft program som skäl för att han inte var i form.

ANNONS

Intervjun var ingen katastrof för Biden, som framstod ungefär som han alltid brukar med lite sluddrigt tal och med mindre utvikningar från huvudspåret. Men denna gång handlade det framförallt om att kunna lägga debatten bakom sig och försäkra att hans mentala och fysiska hälsa inte hindrar honom från att vara en effektiv presidentkandidat och även garanterar att han klarar fyra år till i Vita Huset. Här stod Biden mest och stampade på samma fläck och hänvisade till de resultat han uppnått som president men vägrade samtidigt att gå med på att omfattande neurologiska och kognitiva läkartester skulle vara nödvändiga för att övertyga väljarna om att han är i god form.

Och intervjun stillade inte oron hos demokraterna där känslan finns att Joe Biden inte är rätt person att nomineras till presidentkandidat vid partiets konvent i Chicago i slutet av augusti. Det är visserligen få demokratiska politiker – som dessutom inte tillhör de tongivande – som öppet gått ut och sagt att Biden bör träda tillbaka och lämna över till någon annan. Men medieuppgifter i framförallt New York Times, Washington Post och TV-bolaget CNN – som bygger på anonyma källor – gör gällande att det bara är en tidsfråga innan det blir en intern revolt som tvingar bort Joe Biden.

ANNONS

Drömscenario för Trump

På söndag skall de demokratiska ledamöterna av representanthuset mötas för att diskutera hur de skall ställa sig. I senaten sägs senatorn Mark Warner från Virginia söka stöd för att framföra kravet på att någon annan skall ersätta Joe Biden. Warner själv har ännu inte bekräftat uppgiften och den demokratiske majoritetsledaren i senaten, Chuck Schumer, har hittills sagt att han stödjer Bidens kandidatur. Vid ett möte i Vita huset, efter debatten, ställde sig även de demokratiska guvernörerna bakom Biden.

Men vindarna kan snabbt vända, även om det just nu inte ser ut som om någon demokrat vill stå i frontlinjen för att ställa Biden åt sidan. Det måste dessutom ske inom kort för att kunna förbereda en ny presidentkandidat. Närmast på tur står vicepresident Kamala Harris, som är den enda som kan förfoga över den stora kampanjkassa som teamet Biden/Harris samlat in. Andra kandidater kan inte enkelt disponera pengarna. Harris måste då även utse en vicepresidentkandidat som är villig att hoppa in som andranamn i en kaotisk situation inom partiet. Att ställa inte bara Biden utan även Harris åt sidan är ett vågspel och komplicerat också av skälet att nya kandidater måste registreras i alla delstater inför valet.

Donald Trump och republikanerna – som under lång tid framställt Joe Biden som senil och oförmögen att klara presidentämbetet – ligger för tillfället lågt. För dem är det ett drömscenario att demokraterna själva ifrågasätter sin presidentkandidat och överväger att byta ut honom.

ANNONS

LÄS MER:Biden om debatten: Jag var sjuk

LÄS MER:Disneyarvingen: Biden måste hoppa av

LÄS MER:Biden drar sig inte ur – men pressen ökar

ANNONS