Den amerikanska tankesmedjan ISW har sett bilder som visar på ett viktigt framsteg i den ukrainska motoffensiven. Arkivbild på ukrainska soldater vid frontlinjen i Andriivka.
Den amerikanska tankesmedjan ISW har sett bilder som visar på ett viktigt framsteg i den ukrainska motoffensiven. Arkivbild på ukrainska soldater vid frontlinjen i Andriivka. Bild: Alex Babenko

ISW: Ukraina bryter igenom sista försvarslinjen

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War uppger i sin senaste rapport att de ukrainska styrkorna trängt igenom den tredje och sista ryska försvarslinjen i Zaporizjzja-regionen.

ANNONS

Under de senaste veckorna har det skrivits mycket om den så kallade Surovikin-linjen: frontlinjen i Zaporizjzja-regionen där det pågått hårda strider. Vid den frontlinjen har ryssarna grävt ner sig i tre segment.

Längs med den första försvarslinjen har de försökt sprida stora mängder minor för att hindra ukrainarna från att avancera. Den andra linjen består till stor del av artilleri och så kallade ”draktänder”, vilket är stridsvagnshinder i betong. I den tredje har ryssarna grävt flera långa, breda diken som både ska hindra stridsvagnar från att ta sig fram och som fungerar som skyttegravar.

Under den senaste veckan har Ukraina stadigt avancerat över försvarslinjerna. I sin senaste lägesrapport skriver nu ISW att geotaggade bilder som tagits på torsdagen visar att Ukraina nu utför operationer bakom försvarslinjen.

ANNONS

”Detta är det första observerade exemplet av ukrainska styrkor som använder pansarfordon bortom det ryska treskiktsförsvaret”, skriver ISW.

”Viktigt tecken på framsteg i ukrainska motoffensiven”

Vidare skriver de att närvaron av ukrainska pansarfordon bortom den slutliga linjen visar på att ukrainarna lyckats säkra sitt genombrott av de två första linjerna tillräckligt mycket för att kunna manövrera fordon genom det.

”De ukrainska styrkorna har sannolikt undertryckt det ryskt artilleriet och andra pansarvärnssystem i området tillräckligt för att föra sina fordon framåt.”

Men ISW poängterar också i sin rapport att de inte är beredda att bedöma att de ukrainska styrkorna helt brutit igenom det ryska försvarslagret, även om de kallar det för ”ett viktigt tecken på framsteg i den ukrainska motoffensiven”.

LÄS MER:Fem punkter: Vad händer med Polen och Ukraina?

LÄS MER:Ryssland producerar mer militärmaterial – trots sanktionerna

LÄS MER:Detta krävs för att Ukraina ska lyckas med motoffensiven

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS