Gärningsmannen attackerar en polisman. Sekunden senare skjuts han av polisen i mitten.
Gärningsmannen attackerar en polisman. Sekunden senare skjuts han av polisen i mitten. Bild: youtube Augen auf!

Islamkritiker knivhuggen i Mannheim– polis skadad

Fem personer och en polis har skadats då en person gått till attack med en kniv på ett torg i staden Mannheim i Tyskland, enligt tyska medier. Bland offren finns en känd islamkritisk aktivist.

ANNONS
|

Ett av offren är den kände tyske islamkritikern Michael Stürzenberger. Det bekräftar rörelsen Pax Europa, som förberedde ett torgmöte där attacken ägde rum, för Bild. Hans tillstånd är oklart. Även en polis knivhöggs, innan angriparen sköts av en annan polis på plats. Enligt Mannheimer Morgen har polisen livshotande skador.

Attacken verkar planerad, skriver Bild. Gärningsmannen gav sig direkt på Stürzenberger.

Attacken ägde enligt polisen rum klockan 11.35. Gärningsmannen är inte identifierad, men i sociala medier sprids flera filmer som visar händelseförloppet. Där ses gärningsmannen gå till våldsam attack mot ett torgmöte, och upprepade gånger hugger efter flera personer med kniv.

ANNONS

Tumult uppstår, flera personer försöker stoppa knivmannen och en polis som griper in försöker hjälpa en av de angripna männen. Då blir även han knivhuggen av gärningsmannen bakifrån.

Kort därpå skjuter en annan polis mannen.

Blev känd för moskémotstånd

Mannehimer Morgen rapporterar att gärningsmannen ska ha ”betydande” skador.

Enligt en talesperson för polisen ska det inte finnas någon fortsatt fara för allmänheten.

Stürzenbergers kollega, Stefanie Kizina, säger till Bild att det inte är någon fara för hans liv.

– Han träffades i benet och i ansiktet. Nu opereras han akut, säger hon.

Polisen säkrar spår vid brottsplatsen.
Polisen säkrar spår vid brottsplatsen. Bild: Rene Priebe

Michael Stürzenberger var tidigare presstalesperson för det bayerska konservativa partiet CSU, men har senare gjort sig känd som islamkritiker och Pegida-aktivist. Han var ledare för det numera upplösta högerpartiet ”Die Freiheit” och övervakades av den bayerska säkerhetstjänsten mellan 2013 och 2022, som kategoriserade honom som en del av en framväxande ny sorts islamfientlig extremism.

Han blev känd över hela Tyskland när han engagerade sig mot ett moskébygge i München. Numera genomför torgmöten runtom i Tyskland, där han talar om ”politisk islam”. Han har attackerats en gång tidigare, 2022, då han blev slagen i ansiktet i Bonn.

59-årige Stürzenberger har dömts två gånger. En gång för att ha förolämpat polisen, och en gång för hets mot en religiös grupp.

ANNONS
ANNONS