IS uppmanar till attack under Ramadan

I en ljudinspelning som publicerats på sociala medier uppmanar IS till attack mot väst.

ANNONS

Enligt flera internationella källorska IS ha publicerat ett nytt hot mot Europa och USA. Hotet framförs i en ljudinspelning, som publicerades på Twitter två dagar efter att EgyptAir Fligh 804 kraschade i Medelhavet rapporterar CNN.

Inspelningen finns på ett konto som vid flera andra tillfällen haft uttalanden som bekräftats komma från IS.

I ljudinspelningen, som tros vara med IS talesperson Abu Mohammed al-Adnani, uppmanar man till fler attacker mot både Europa och USA under den muslimska högtiden Ramadan, som äger rum i början av juni, rapporterar Reuters.

I nuläget är det dock inte bekräftat huruvida hotet är autentisk eller inte.

ANNONS

Magnus Ranstorp, terroristexpert på Saint Andrews-universitet, har tagit del av ljudinspelningen. Han ser dock inga tecken på att den inte skulle vara autentisk.

– al-Adnani är inte bara talesperson för IS utan också en del av den operativa planeringen av terrorattentat i väst. Det var längesedan man hörde från al-Adnani, vissa har sagt att han är skadad eller dödad, men ingenting i inspelningen indikerar på att den inte skulle vara på riktigt, säger han.

Magnus Ranstorp förklarar också att det som talar för autenciteteni ljudinspelningen är att al-Adnani erkänner territoriella förluster. Han är också noga med att understryka att det inte innebär en strategisk förlust för IS, utan att det bara handlar om en förlust temporärt.

– Det är svårt att göra hijra, att migrera, därför uppmanar man muslimer att utföra attacker i Europa och USA. Det är tredje gången han vädjat om detta sedan 2014, säger Magnus Ranstorp.

Han förklarar att IS inte på något sätt har vänt efter de territoriella förlusterna, utan att IS kommer försöka slå tillbaka och ta tillbaka territorium. IS har brett ut sig i Mellanöstern och exempelvis Libyen har blivit alltmer viktigt.

– Vi ska inte tro att det här kommer att lösas, det här kommer vara med under lång tid framöver. Det är mycket som händer just nu, och detta är ytterligare en uppmaning att något kommer att ske, det är inget oväntat, säger han.

ANNONS

För de som jobbar proaktivt med att ta reda på var IS befinner sig och var de kommer att slå till medför detta ett jobbigt säkerhetsläge.

– De kommer säkert försöka göra något i närtid i Europa. Men var de sker är omöjligt att säga,säger Magnus Ranstorp.

Han säger att ett orosmoment och eventuell tillslagsplats för terroristerna är EM i fotboll i Frankrike under sommaren, och att olika säkerhetstjänster tittar väldigt noga på den kommunikation som förmedlas av både IS och andra aktörer.

Hur oroliga allmänheten bör vara, vill dock Magnus Ranstorp tona ned. Han säger att det alltid finns en risk och att denna tas på största allvar, men att en av terroristerna mål är att sprida så mycket skräck och kaos som möjligt.

– Allmänheten behöver inte vara oroliga, men det finns alltid en risk och den tar vi på allra största allvar. Det sker ju bara en eftermiddag utan indikationer. Det kommer smygandes, och slår till hårt och brutalt, säger han.

ANNONS