Irland inför varningstexter på alkohol

Varningstexter på ölflaskor, vinboxar och spritbuteljer är nu ett faktum – i Irland. Likt cigarettpaket, måste det snart finnas varningar för leversjukdomar, effekter på graviditeter och och andra negativa hälsoeffekter på alkoholhaltiga drycker. Och landet hoppas att fenomenet får spridning, trots protester från andra EU-länder.

ANNONS
|

Varningstexter på saker som är ohälsosamma är inget nytt. Det måste redan finnas på cigarettpaket och på snusdosor. Gärna med en bild som är menad att väcka obehag hos betraktaren. Men nu har Irland tagit det ett steg längre och kräver att samma typ av varningar ska finnas på förpackningar som innehåller alkoholhaltiga drycker, skriver The Guardian.

Som första landet i världen kräver nu Irland att producenter av alkoholhaltiga drycker varnar för hur mycket kalorier deras produkter innehåller, samt vilka övriga negativa hälsoeffekter drycken kan ha. Tanken är att information även ska finnas på försäljarnas hemsidor samt på pubar runt om i landet om hur alkohol påverkar hälsan.

ANNONS

Spanska och italienska protester

Stephen Donnelly, hälsominister i Irland, skrev under lagen under måndagen och förhoppningen från regeringen i Dublin är att fler länder ska följa önationens exempel.

Men tongångarna är inte riktigt lika positiva i andra delar av EU. Flera medlemsländer har protesterat, bland annat Italien och Spanien. Lantbruksorganisationen Coldiretti i Italien beskriver de ”hemska varningarna” från Irland som en direkt attack mot alkoholbranschen, däribland vinodlare. De menar att den irländska lagstiftningen öppnar upp för nya lagar som kommer att ha större negativ effekt på konsumenternas egna val av produkter.

Men i Bryssel har man godkänt Irlands lagstiftning trots protesterna från Sydeuropa. Och lagen kräver inte varningstexter direkt. Först i maj 2026 måste varningstexterna vara på plats för alkoholhaltiga drycker som ska säljas i Irland. Enligt regeringen är det för att producenterna ska ha tid att ställa om sin verksamhet så att lagen kan efterlevas.

LÄS MER:Tobaksfritt snus med nikotin – farligt eller fräscht?

LÄS MER:Ingen gravidvarning på norska snusdosor

LÄS MER:Motståndet mot tobaksfria produkter är ren moralism

ANNONS