Iran installerar kameror på offentliga platser för att identifiera kvinnor

Iran fortsätter att genomföra åtgärder för att se till att kvinnor i landet följer klädkoderna. Nu ska kameror installeras på offentliga platser för att hjälpa regimen att identifiera kvinnor som låter bli att täcka håret, rapporterar Reuters.

ANNONS

Trots de massiva protesterna det senaste halvåret i Iran efter mordet på Mahsa Amini i september förra året verkar regimen i Iran inte påverkas nämnvärt. Amini mördades av moralpolisen i landet, anklagad för att inte ha använt sin huvudsjal på rätt sätt för att täcka håret.

I mordets kölvatten följde enorma protester runt om i Iran där kvinnor kämpade för sin rätt att klä sig hur de vill. Men regimen verkar fortfarande inte vilja gå dem till mötes – snarare tvärtom. Nu kommer beskedet att regimen installerar kameror på offentliga platser i landet för att kunna identifiera kvinnor som trotsar klädkoden, rapporterar Reuters.

ANNONS

Varnar för konsekvenser

När en kvinna som bryter mot reglerna identifieras via kamerorna kommer personen i fråga att få ett sms som varnar henne för konsekvenserna som kan vänta om hon inte följer koden, uppger iransk polis under påskhelgen.

Åtgärden är en del i ”förebygga motstånd mot hijab”-lagen, framgår det i ett uttalande via statligt kontrollerade medier i Iran.

Enligt Reuters har kvinnor i större utsträckning sedan mordet på Mahsa Amini valt att bryta mot klädkoden och kvinnor som inte täcker håret är en vanlig syn i köpcentrum, restauranger och affärer runt om i landet.

Nya förgiftningar

Samtidigt pågår andra angrepp mot landets kvinnor. Ett dussintal kvinnliga elever och studenter i skolor i staden Ardabil har insjuknat under helgen. De förgiftningar av kvinnor, som det rapporterats om för några månader sedan, verkar alltså vara tillbaka.

”Denna morgon kände studenterna av en otrevlig lukt, kände att det brände i halsen och kände sig svaga. De fördes direkt till sjukhus för vård,” har en myndighetsperson i Ardabil sagt enligt den statslojala nyhetsbyrån Fars news agency.

Det är oklart vilka som ligger bakom förgiftningarna men myndighetern menar att det rör sig om ”fiender” till den islamiska republiken. Men det finns också misstankar mot grupperingar som agerar som självutnämnda försvarare av deras tolkning av Islam, skriver Reuters.

ANNONS

LÄS MER:Kärlekspar dansade på gatan – får tio års fängelse

LÄS MER:Iran: Tiotals nya giftattacker mot skolflickor

LÄS MER:Tiotusentals iranska fångar benådas – enligt iransk statsmedia

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS