Indiska månlandaren okontaktbar efter två veckor lång natt

Indiens historiska landning på månens sydpol kan ha fått ett snöpligt slut. Månlandaren försattes i sovläget för att skydda komponenterna under den två veckor långa natten. Nu, tre veckor senare, har man förlorat kontakten med den.

ANNONS

Natten på månen är en brutal historia. Den pågår 14 dagar och temperaturerna kan gå ner mot -250 grader. Av det skälet valde den indiska rymdmyndigheten att försätta månlandaren i sovläge den 3 september, för att skydda de elektriska komponenterna. Den 22 september skulle månlandaren vakna igen och batterierna laddas av solpanelerna.

Men så blev det inte.

Hittills har ingenjörerna på den indiska rymdmyndigheten inte lyckats få kontakt med månlandaren och säger nu att ”hoppet minskar”, rapporterar The Guardian.

Ger inte upp försöken

"Ansträngningarna att etablera kommunikation med Vikram-landaren och Pragyaan-rovern kommer att fortsätta", skriver myndigheten ISRO på X.

Försöken kommer att fortsätta till den 30 september, då nästa natt kommer.

ANNONS

Innan månlandaren sattes i sovläge var myndigheterna tydliga med att projektet redan hade varit en stor framgång. I och med den lyckade landningen blev Indien det första land som lyckades landa på månens sydpol. Det väckte stor nationell stolthet, och premiärminister Narendra Modi kallade det för ”ett segerrop för ett nytt Indien.”

Under den vecka som Pragyaan-farkosten hann arbeta på månens yta färdades den en sträcka på 100 meter och skickade bilder och data till jorden.

LÄS MER:Månbil parkerar för tre veckors iskall natt

LÄS MER:Efter månsuccén: Nu är Indiens solsond på väg

LÄS MER:Nasa: Ryska månkraschen bildade ny krater

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS