Lastbilar lastade med nödhjälp anländer till Gaza i maj. Arkivbild.
Lastbilar lastade med nödhjälp anländer till Gaza i maj. Arkivbild. Bild: USA:s militär via AP/TT

IDF:s humanitära korridor i Gaza möter motstånd

Israels militär tillkännager en daglig "taktisk paus" utefter en väg i den pågående offensiven i södra Gaza för att släppa in mer humanitärt bistånd.
Premiärminister Netanyahu och ytterhögerpartierna i regeringen uttrycker skarp kritik mot åtgärden – och det är oklart om den genomförs.

ANNONS

Den "taktiska pausen av militär aktivitet" var tänkt att pågå varje dag från klockan 7 till klockan 18 svensk tid, och bilda en tolv kilometer lång humanitär korridor i området kring Rafa, från gränsövergången Kerem Shalom till ett sjukhus.

Israelisk militär (IDF) tog beslutet utan att informera regeringen och premiärminister Benjamin Netanyahu, eller övriga ministrar.

Netanyahu: "Oacceptabelt"

IDF slår ifrån sig kritiken och säger att det är ett militärt beslut som fattats efter att Netanyahu krävt säkrare passager för humanitär hjälp, rapporterar israeliska tidningen Haaretz.

Netanyahu svarade att en stridspaus på elva timmar om dagen i området är oacceptabelt, uppger hans kansli enligt tidningen.

ANNONS

"Efter att situationen klargjorts förmedlades det till premiärministern att det inte kommer att ske någon förändring i IDF:s policy och att striderna i Rafah kommer att fortsätta som planerat", meddelade Netanyahus kansli senare på söndagen.

Enligt den israeliska tidningen Jerusalem Post fanns det oklarheter om den "tekniska pausen" kommer att genomföras fullt ut.

Syftet med den tilltänkta humanitära pausen är att göra det möjligt för lastbilar med nödhjälp att nå den närliggande Israelkontrollerade gränsövergången Kerem Shalom, söder om Rafah, den huvudsakliga överfarten för bistånd. Därifrån ska lastbilarna kunna ta sig säkert till andra delar av Gaza för att leverera förnödenheter, enligt Israels militär. Insatsen koordineras med FN och internationella biståndsorgan.

Beskedet från IDF välkomnades av Jens Lærke som är talesperson för FN-organet Ocha. Lærke poängterade behovet av ytterligare insatser från israelisk sida för att säkra att humanitär hjälp når fram.

Hungrar ihjäl

Gränsövergången Kerem Shalom har varit svår att passera sedan Israel inledde sin markoffensiv i Rafah i början av maj, bland annat på grund av angrepp och blockader av israeliska aktivister. Det är inte klart om IDF erbjuder skydd för lastbilar när de körs genom Gaza.

Israels åtta månader långa bombardemang gentemot terrorstämplade Hamas, som utlöstes av Hamas koordinerade anfall mot Israel den 7 oktober, har försatt Gaza i humanitär kris. Israel hävdar att man försöker underlätta för humanitär nödhjälp att nå Gazas civilbefolkning, men människorättsgrupper har i månader varnat för allvarlig brist på mat, medicin och andra nödvändigheter i Gaza.

ANNONS

Humanitära situationen i Gaza

FN rapporterar om utbredd hunger och att hundratusentals människor lever på randen till svält i Gaza. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har över 8 000 barn under fem år vårdats för akut undernäring. Minst 30 barn uppges ha dött av svält, rapporterade The Guardian i början av juni.

ANNONS