I Indien är det förbjudet att överföra, inneha eller publicera sådant material på internet som går under pocso-lagen (Protection of Children from Sexual Offences Act), vars syfte är att förhindra sexuella övergrepp, trakasserier och liknande sexbrott mot barn.
I pandemins fotspår har flera myndigheter vittnat om en tydlig ökning runtom i landet. I en undersökning som National Crime Records Bureau gjort kunde man se 43 000 registrerade sexualbrott under 2020. Det motsvarar ungefär ett fall var tolfte minut, något som BBC News rapporterat om.
Nedstängningarna i landet tros ha lett till att fler människor, barn som vuxna, spenderat mer tid på internet i sina hem.
– Varje person som befinner sig i en nedstängning där det råder ensamhet, isolering, hot om osäkerhet och kanske ökad irritabilitet, är mer benägna att vända sig till sexualitet som ett sätt att klara sig, särskilt om det inte finns några andra hälsosamma alternativ tillgängliga, säger Vasudeo Paralikar, chef för psykiatrin på ett forskningsinstitut i den västra staden Pune, till tidningen.
LÄS MER:Straffskärpning för upprepade barnvåldtäkter
Kan börja på en spelapp
Siddharth Pillai, som arbetar med att hjälpa offer som fått sina bilder publicerade på internet, berättade att det i vissa fall kan ha börjat med ett samtal på en spelapp och att det sedan har lett till något mer.
– Det börjar med ett hej, hej, sedan övergår samtalet till smicker, som exempelvis ”jag tänker alltid på dig”. Sedan tar det en långsam sexuell vändning”, säger han till tidningen.
Den södra delstaten Kerala sticker ut i statistiken och där har man sett en ökning med nästan 200 till 300 procent i pandemin, berättade Manoj Abraham, polischef i delstaten. Det som oroade han mest var att det material som publicerats online oftast har spårats till lokala hushåll.
– Man kan se i videor att de är i ett hus. Den farliga delen är att någon i huset, i närheten, utnyttjar flickan eller pojken, säger han.
LÄS MER:Dom mot ”Nytorgsmannen” överklagas
Kan få dödsstraff
Kerala är också den delstat som har satsat mer på att nå de påstådda förövarna. Med hjälp av olika programvaror har man kunnat spåra IP-adresser och söka sig till hemliga webbplatser. Och de senaste två åren har det lett till närmare 350 gripande.
Den som fälls för ett sexbrott under pocso-lagen kan få böter, långa fängelsestraff och även dödsstraff vid grövre brott.
Det var redan i april 2020 som FN (Förenta nationerna) varnade för att ”resebegränsningar och ökningen av onlineanvändare sannolikt kommer att leda till en betydande ökning av sexuellt utnyttjande på nätet av pedofiler, livesändning av sexuella övergrepp mot barn och produktion och distribution av material för sexuella övergrepp mot barn.”