Ge blod under AW:n? I Finland får man under sommaren gratis (alkoholfri) öl efter att man donerat blod.
Ge blod under AW:n? I Finland får man under sommaren gratis (alkoholfri) öl efter att man donerat blod. Bild: Fredrik Sandberg/TT

I Finland får blodgivare gratis öl

För att locka fler blodgivare under sommaren har finska motsvarigheten till Ge Blod tagit till ett lite annorlunda knep.
Man ger gratis öl till de som donerat blod.

ANNONS
|

Under sommaren får blodcentraler problem med att allt färre kommer och donerar blod. Folk är upptagna med sina egna semesterplaner och tänker kanske inte på att skänka blod när solen skiner.

Men på Röda Korsets blodtjänst i Finland har man för andra året i rad tagit till en lite annorlunda taktik för att locka blodgivare – gratis öl.

När blodpåsen är full och nålen dragits ut får man en burk med visserligen alkoholfri, men ändå gratis lager. Ölen har till och med fått fyra olika, specialdesignade burkar som inte går att köpa i butik.

– Det finns ju de som samlar på ölburkar så de kanske har ett värde även när man druckit upp, säger Iira Hartikainen som är kommunikatör på Röda Korsets blodtjänst.

ANNONS
Donationsölen, som den kallas, är en lager från Kukka-bryggeri och finns i fyra olika utformningar.
Donationsölen, som den kallas, är en lager från Kukka-bryggeri och finns i fyra olika utformningar. Bild: Finlands Röda Kors Blodtjänst

Idén var dels att få folk att ge blod på sommaren, men även att locka till sig en viss målgrupp.

– Vi har funderat länge på hur vi ska få unga män, och män generellt, att ge blod och då tänkte vi att män gillar öl. Just på sommaren så är det också viktigt med återhämtning efter blodgivning och alkoholfri öl är ett alldeles hälsosamt alternativ till vatten, saft, kaffe och te som vi brukar ha, säger Iira Hartikainen.

Hon berättar att det även fungerat som ett sätt för män att få med sig vänner. De ger blod och dricker sn öl tillsammans till exempel på lunchen eller till och med som en AW.

Initiativet att ge öl till blodgivare drog igång förra sommaren. De 30 000 ölburkarna tog slut oväntat fort och de fick beställa ytterligare några tusen för att ölen skulle räcka hela sommaren.

LÄS MER:Forskaren Claudio får inte ge blod – kan inte svenska

LÄS MER:Fågelinfluensavaccin till finländare inom kort

LÄS MER:Ny fästingsmitta hittad hos blodgivare

ANNONS