Rembrandt-målning föreställande Jesus och apostlarna i storm på sjön Gennesaret en av de stulna tavlorna.
Rembrandt-målning föreställande Jesus och apostlarna i storm på sjön Gennesaret en av de stulna tavlorna.

Hopp om genombrott efter konstkupp

ANNONS
|

Amerikansk polis har gjort ett gripande i ansträngningarna att klara upp den största konstkuppen i USA:s historia. En 79-årig man som greps i Hartford, Connecticut, i fredags är misstänkt för vapenbrott - men polisinsatsen handlar ytterst om att få reda på vart konst till ett värde av en halv miljard dollar tagit vägen, skriver The New York Times.

En Rembrandt-målning föreställande Jesus och apostlarna i storm på sjön Gennesaret fanns bland de värdeföremål som försvann från Isabella Stewart Gardner-museet i Boston i mars 1990. I bytet ingick också verk av andra världsberömda mästare som Vermeer och Manet.

79-åringen är tidigare dömd för vapen- och narkotikabrott. Mannens advokat hävdar att han inte hade med konstkuppen att göra, men att USA:s federala polis, FBI, trakasserar honom gång på gång med brottsprovokation.

ANNONS

Flera personer som varit misstänkta för kuppen har hunnit avlida.

Spektakulära konstkupper:

1911: Mona Lisa stals från Louvren. En hantverkare som arbetat på Louvren avslöjades som gärningsman när han något år senare försökte sälja tavlan i Florens.

1990: Tolv verk av Rembrandt, Vermeer med flera försvann från Isabella Stewart Gardner Museum i Boston. En sammanlagd värdering av bytet på 300 miljoner dollar gör att konstkuppen ibland klassas som världens enskilt största genom tiderna. Samtliga verk är ännu borta.

1991: 20 av van Goghs målningar stals från Amsterdam-museet som bär hans namn. Samtliga tavlor hittades efter bara några timmar.

1993: Åtta Picassomålningar och en Braque-målning försvann från Moderna museet i Stockholm, den hittills största konstkuppen i Sverige. Några av tavlorna har återfunnits.

2000: Två Renoir-målningar och ett självporträtt av Rembrandt stulna på Nationalmuseum i Stockholm. Senare återfunna.

2004: Edvard Munchs Skriet och Madonna stulna i Oslo. Påträffades efter två år.

2008: Målningar av Cézanne, Degas, van Gogh och Monet stulna i Zürich. Cézanne- och Degas-tavlorna är fortfarande borta.

2010: Verk av Picasso, Matisse, Léger, Modigliani och Braque bortförda från ett museum i Paris av maskerad tjuv. De fem verken värderas sammanlagt till miljardbelopp.

ANNONS