Honduras president Juan Orlando Hernández under en presskonferens i Tegucigalpa tidigare i december.
Honduras president Juan Orlando Hernández under en presskonferens i Tegucigalpa tidigare i december.

Honduras president trotsar kraven på omval

Honduras president Juan Orlando Hernández vägrar gå med på omval och förklarar sig vald för ytterligare en mandatperiod.

ANNONS

- Allt som nu återstår att göra är att ta hänsyn till folkets fritt uttryckta vilja, säger den konservative och USA-allierade Hernández i sitt första uttalande efter att valmyndigheten i söndags utropade honom till segrare i valet den 26 november.

Särskilt fritt var det dock inte, enligt den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS som bland annat pekat på intrång i valdatasystemet.

ANNONS

Vänsteroppositionens kandidat Salvador Nasralla kräver nyval och varnar för att landet riskerar att falla in i inbördeskrig. Detta i ett uttalande från Washington där han träffar OAS generalsekreterare. Nasralla uppmanar också USA att strypa biståndet till Honduras och att inte erkänna valresultatet.

Enligt de första resultaten gick Nasralla mot en tydlig seger. Det hade inneburit en sensation för hans nybildade center-vänsterallians och en revansch för Nasrallas allierade, expresidenten Manuel Zelaya som störtades i en kupp 2009.

Men nya uppdateringar dröjde och när siffrorna åter började komma svängde de sakta till presidentens fördel. Hernández själva kandidatur var kraftigt ifrågasatt, då grundlagen förbjuder mer än en mandatperiod.

Minst 24 människor har dött i protester runt om i landet sedan valet, enligt människorättsgruppen COFADEH.

TT-Reuters

ANNONS