Hernández i ledning i omstridd rösträkning

Honduras president Juan Orlando Hernández utökade ledningen över sin rival med drygt en procentenhet. Rösträkningen har utlöst en politisk kris när oppositionskandidaten Salvador Nasralla vägrar godkänna presidentvalets omröstning.

ANNONS

Nasralla anklagar Hernández för att fuska med valresultatet för att behålla makten. Tv-stjärnan Nasralla ledde i rösträkningen efter helgens val med fem procentenheter, när valmyndigheten dagen efter valet plötsligt slutade att uppdatera sin sajt.

När rösträkningssiffrorna dagen därpå började uppdateras igen minskade Nasrallas ledning.

Med omkring 90 procent av rösterna räknade ligger Hernández på 42,6 procent, mot Nasrallas 41,6 procent, enligt valmyndigheten.

Protester och tårgas

Nasralla säger att han blivit bestulen på segern och har uppmanat sina anhängare att gå ut på gatorna i protest. Tusentals personer har protesterat i huvudstaden Tegucigalpa, rapporterar BBC. Demonstranterna anklagar myndigheterna för valfusk och har bland annat spärrat av flera motorvägar, uppger nyhetsbyrån AP.

ANNONS

Enligt nyhetsbyrån Reuters har polisen skjutit tårgas mot anhängare som samlats utanför en rösträkningslokal. Gasen trängde in i lokalen, och tvingade personalen att lämna byggnaden.

Fel i it-systemet

Båda kandidaterna har skrivit under ett dokument där de lovat att respektera resultatet när alla röster räknats, ett löfte Nasralla tog tillbaka vid en presskonferens.

- De tar oss för idioter och vill stjäla vår seger, sade Nasralla och kallade dokumentet för en fälla.

David Matamoros, chef för valmyndigheten i landet, säger att det har varit problem med it-systemet, men förnekar påståendet att rösträkningen inte stämmer. Han säger att felet inte varit kritiskt och att systemet "nu fungerar korrekt". Det är oklart hur länge problemet varade.

Matamoros säger att det officiella valresultatet kommer att presenteras på torsdagen.

TT

Fakta: Honduras

Centralamerikanska Honduras, med drygt åtta miljoner invånare, är ett av de fattigaste länderna i Latinamerika och kontinentens mest ojämlika. Över 60 procent av befolkningen lever i fattigdom enligt Världsbankens mått.

Grundläggande sjukvård finns endast tillgänglig för omkring en tredjedel av befolkningen och sjukförsäkringssystemet omfattar bara runt en femtedel av de anställda.

Landet har länge präglats av omfattande brottslighet, våld och problem med straffrihet och korruption. Hög arbetslöshet och bristande utbildnings- och socialpolitik har bidragit till en stor rekryteringsbas för de många ungdomsgängen, som bland annat göds av regionens narkotikahandel.

Fjolårets mord på miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres har även satt ljuset på de omfattande människorättsövergreppen, och rest frågor om myndigheternas vilja att ta itu med dessa.

Källa: Landguiden

ANNONS