Hurra för Harare, som blir en allt trevligare stad att leva i, enligt EIU. Arkivbild från stöddemonstration för den hårdföre presidenten Robert Mugabe i juli.
Hurra för Harare, som blir en allt trevligare stad att leva i, enligt EIU. Arkivbild från stöddemonstration för den hårdföre presidenten Robert Mugabe i juli.

Helsingfors härligast i Norden

Våldets vindar slår hårt mot Damaskus och Kiev, och når även Paris. Däremot är det allt trevligare i Harare och Teheran. Det visar The Economists rankning av världens storstäder, där Helsingfors är enda nordiska kandidat i tätstriden.

ANNONS
|

Tidskriften The Economists analysenhet EIU listar varje år världens storstäders "liveability", där faktorer som stabilitet, kultur och infrastruktur vägs samman för att avgöra hur drägligt livet är.

Bland de städer vars poäng har rasat mest, cirka 25 procent, de senaste fem åren finns Damaskus i Syrien och Kiev i Ukraina.

"(Väpnade) konflikter är, föga förvånande, den största faktorn som underminerar livskvalitet", konstaterar EIU.

Paris faller

Ett sammankopplat hot är terrorismen, som i år slår mot städers popularitet i bland annat Belgien och Frankrike. Paris finns också bland de städer som tappat mest.

ANNONS

Men även ekonomiska problem agerar ofta stämningssänkare. Det finns bland anledningarna till att exempelvis Detroit i USA och Greklands huvudstad Aten har djupdykt de senaste åren.

I Zimbabwes och Irans huvudstäder, Harare och Teheran, försöker man återhämta sig från liknande kriser. Och det ser ut att gå ganska bra, enligt EIU:s analys. Tillsammans med Dubai i Förenade Arabemiraten har de städerna förbättrat sina poäng mest de senaste fem åren.

Full pott

En poäng på 100 skulle vara idealstaden att leva i. Närmast det drömscenariot kommer Australiens sydliga metropol Melbourne, som får full pott vad gäller infrastruktur, utbildning och hälsovård. I de två övriga delmomenten, stabilitet och kultur/miljö, saknas det dock lite för maxpoäng.

Tvåa i världen är Wien, vilken tillsammans med Helsingfors på plats nio och tian Hamburg är Europas enda inslag nära toppen. Nordens övriga huvudstäder kvalar inte in på topp tio.

Fakta: Topp tio i städers livskvalitet

Källa: EIU.com

Fakta: Tio i botten, städers livskvalitet

Källa: EIU.com

ANNONS