Juhana Vartiainen menar att för många högutbildade utlänningar undviker Finlands huvudstad på grund av att språket är för svårt, uppger the Guardian.
Juhana Vartiainen menar att för många högutbildade utlänningar undviker Finlands huvudstad på grund av att språket är för svårt, uppger the Guardian. Bild: Olof Ohlsson

Helsingfors borgmästare föreslår att staden ska bli engelskspråkig

Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen föreslår att staden ska utropa sig som en engelskspråkig stad. Han menar att för många högutbildade utlänningar undviker Finlands huvudstad på grund av att språket är för svårt, uppger the Guardian.

ANNONS

Finlands två officiella språk är finska och svenska, två språk som båda är svåra att lära sig. Många företag kräver dessutom att man kan finska och offentligt anställda måste behärska båda språken, skriver the Guardian.

Förra året lanserade landet en kampanj för att locka dit utländska arbetare och deras familjer då man har en brist på högt utbildade personer inom bland annat teknik. Kampanjen gick ut på att erbjuda arbetare att testa på att bo i Finland i 90 dagar för att sedan kunna ta ett beslut om de ville flytta permanent.

Enligt the Guardian lämnar mer än en tredjedel av utländska studenter Finland ett år efter avslutade studier. De främsta anledningarna uppges vara hög skatt, krånglig byråkrati och språksvårigheter. Genom att slopa språkkraven hoppas borgmästaren att fler ska vilja stanna i Finland.

ANNONS

– Om Helsingfors skulle förklara sig som en engelskspråkig stad skulle personer som redan pratar engelska inte behöva lära sig finska eller svenska, säger Juhana Vartianen till finska tidningen Helsingin Sanomat.

LÄS MER:Svensk arbetslöshet fjärde högsta i EU

ANNONS