Havet fritt från olja

ANNONS
|

De fartyg som den svenska kustbevakningen och den norska kystvakten har igång utanför Langesund och söderut mot Risör hittade på onsdagsförmiddagen inget oljespill att ta upp.

- Vi har också haft ett flygplan uppe i 2,5 timmar. Det har spanat längs en lång kuststräcka och inte heller funnit några utsläpp, säger Mats Larsson, vakthavande befäl på kustbevakningen.

Det norska Kystverket genomför en ny flygspaning under eftermiddagen.

Enligt Larsson kan oljan ha börjat sjunka mot havsbotten.

- Tjockolja har hög densitet och sjunker efter några dagar på ytan. Oljan kan sedan flyta med strömmen och dyka upp någon annanstans.

ANNONS

Kystverket inleder på onsdagen ett arbete med att kartlägga alla stränder som drabbats av utsläppet från det Panamaregistrerade fartyget Full City. Fram tills nu har man fått in rapporter om mellan 60 och 70 nedsölande stränder och vikar. Kystverket räknar med åtskilligt fler larm.

Sammanlagt har oljesanerarna, till havs och till lands, tagit upp 212 ton olja. Full City hade drygt 1 100 ton bunkerolja ombord.

Arbetet med att tömma haveristen på olja har ännu inte inletts. Personalen på räddningsskeppet Smit Salvage jobbar fortfarande med säkring ombord på Full City.

ANNONS