Händelserna vi inte glömmer: Terrorattackerna den 11 september

Den 11 september 2001 inträffade ett av världens mest omtalade terrordåd. Fortfarande i dag, 22 år senare, minns många var de befann sig den dagen och bilderna från de brinnande tornen i New York.

ANNONS

På tisdagsförmiddagen den 11 september 2001 kapades fyra flygplan i USA.

Klockan 08.46, lokal tid, flög ett första plan in i World Trade Centers norra torn. Sexton minuter senare, klockan 09.03, träffade ett andra plan det södra tornet – en händelse som blev direktsänd över stora delar av världen.

Inom loppet av två timmar rasade de båda 110-våningsbyggnaderna på grund av att värmen från det brinnande flygbränslet försvagat strukturerna.

Det tredje planet träffade det amerikanska försvarsdepartementets högkvarter Pentagon i Washington DC. Men kaparna ombord det fjärde planet övermannades av passagerarna och nådde aldrig sitt mål, som tros ha varit antingen Kapitolium eller Vita huset, utan kraschade i stället på ett fält.

ANNONS

Sammanlagt beräknas 2 996 personer ha dött i vad som än i dag är de värsta terrorattackerna som inträffat i USA. Terrorgruppen al-Qaeda och deras ledare Usama bin Ladin tog på sig dådet.

USA:s dåvarande president George W Bush förklarade kort efter attacken ”krig mot terrorism”, vilket ledde till att landet invaderade både Irak och Afghanistan.

Händelsen påverkade även säkerhetstänket runt om i världen, inte minst på flygplatser och flygplan.

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Orkanen Katrina

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Natascha Kampusch rymmer efter åtta år i fångenskap

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Pragvåren krossas

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Olyckan med atomubåten Kursk

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS