Händelser vi inte glömmer: Massakern i München 1972

De olympiska spelen i München 1972 skulle bli ”de glada spelen” och tvätta bort bilden av Tyskland som ett militäriskt land. Men bristen på säkerhet blev förödande när palestinska terrorister tillfångatog och dödade elva israeliska atleter.

ANNONS

Israels OS-lag hade redan från början klagat på säkerheten i OS-byn, men trots löften om att extra resurser skulle sättas in verkade det inte som att något hände. De västtyska myndigheterna var måna om att tvätta bort bilden av OS i Berlin 1936, som hade varit ett skyltfönster för naziregimen. OS i München skulle bli ”de glada spelen”, några omfattande säkerhetsåtgärder fick inte plats i det mottot.

De glada spelen förvandlades dock till en tragedi den 5 september.

Vid halv fem-tiden på morgonen tog sig åtta medlemmar ur den palestinska terrororganisationen Svarta september över staketet till den del av OS-byn där det israeliska laget bodde. Terroristerna fick hjälp av intet ont anande atleter som själva smög in på området efter en natt på stan.

ANNONS

Fritagningen misslyckades

Klädda i träningsoveraller och beväpnade med automatvapen och pistoler tog de sig in i israelernas rum. Två israeler dödades direkt. Nio andra togs som gisslan, men Israel vägrade förhandla med terroristerna.

Sent på kvällen förde terroristerna ut gisslan till två väntande helikoptrar som skulle ta dem till en närliggande militärflygplats, varifrån de trodde att de skulle flygas till säkerhet. I stället väntade beväpnad polis på dem. Men fritagningsförsöket misslyckades, och terroristerna dödade samtliga ur gisslan. Bara tre av gärningsmännen överlevde. De frigavs mindre än två månader senare, i utbyte mot passagerarna på ett kapat Lufthansaplan.

Efter att ha pausats i 34 timmar återupptogs tävlingarna. Amerikanen Mark Spitz tog sju guldmedaljer i simning. Till Israel återvände ett sargat OS-lag med lagkamraterna i kistor.

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Orkanen Katrina

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Natascha Kampusch rymmer efter åtta år i fångenskap

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Olyckan med atomubåten Kursk

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Pragvåren krossas

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS