I studien har man tagit blodprover på över en miljon unga barn.
I studien har man tagit blodprover på över en miljon unga barn. Bild: Carlos Osorio

Hälften av alla små barn i USA har giftig metall i blodet

Under måndagen publicerades en ny studie i den vetenskapliga tidskriften JAMA Pediatrics där man mätt mängden bly i blodet hos över en miljon små barn i USA. Resultatet kan nu väcka folkhälsoalarm i landet, skriver Bloomberg.

ANNONS

Bly är en giftig metall som är känd för att orsaka skador på nervsystemet hos barn och påverka förmågan till inlärning. Barn kommer i kontakt med bly i sin vardag, bland annat kan det finnas i äldre väggfärger i gamla hus. Enligt USA:s motsvarighet till folkhälsomyndigheten och WHO finns det ingen säker mängd bly man kan ha i blodet. Även en liten dos kan vara skadligt, skriver Bloomberg.

Den nya studien är den första som kunnat mäta även lägre mängder av bly i blodet på barn genom att använda ny mer känslig teknik. Enligt en av författarna till studien hade de räknat med att en del barn skulle ha upptäckbara mängder bly i blodet, men de var förvånade över att det var en så stor andel.

ANNONS

Högre risk för barn som lever i fattigdom

Hälften av de över en miljon barn som testades hade minst ett mikrogram bly per deciliter blod. Av dessa hade närmre två procent mer än fem mikrogram bly per deciliter blod vilket överskrider den amerikanska folkhälsomyndighetens tröskel för att man ska göra en folkhälsoinsats, skriver VICE.

Förutom den stora andelen barn med upptäckbara mängder bly i blodet hittade också forskarna en koppling mellan blykontakt och fattigdom bland barn. Små barn som lever under fattiga förhållanden, framförallt i områden där en majoritet av befolkningen är afroamerikaner eller latinamerikaner, var mer benägna att ha upptäckbara mängder bly i blodet, enligt studien.

LÄS MER:Studien visar: En miljon barn förlorade en eller två föräldrar

LÄS MER:Ny teknik minskar tumörer hos patienter med äggstockscancer

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS