Besökare i Glastonbury lyssnar på Liam Gallagher under festivalen 2019.
Besökare i Glastonbury lyssnar på Liam Gallagher under festivalen 2019. Bild: Grant Pollard/AP/TT

Glastonburys droger hotar ålen

Hög volym, droger och nedskräpning kan göra musikfestivaler till vådliga platser. Även naturen kan hotas av de droger besökarna lämnar efter sig, och forskare uppmanar nu besökarna på den engelska Glastonburyfestivalen att sluta kissa i det fria.

ANNONS
|

Whitelake River rinner igenom området där Storbritanniens största musikfestival, Glastonbury, hålls. Nu har forskare undersökt vattnet och mätt droghalterna i det.

Och resultatet var nedslående, mängderna kokain och ecstasy var så höga att det hotar fisk och andra djur i floden, rapporterar brittiska medier.

Vattenproverna togs före och efter festivalen i juni 2019, när 200 000 människor i fem dagar festade och lyssnade på musik på ängarna i Somerset i sydvästra England.

En vecka efter festivalen var mängden mdma, den aktiva substansen i ecstasy, fyra gånger så hög som före musikfesten. Forskarna säger att musikfestivaler otvivelaktigt är en källa till att droger hamnar i naturen och hotar miljön.

ANNONS

"Använd toaletter"

För Whitelake River gäller det bland annat en specifik och hotad art av ål, som finns i området och vars livscykel påverkas av drogerna.

Forskarna uppmanar nu festivalbesökarna att använda toaletter och inte utföra sina behov i det fria.

– Vi måste höja medvetenheten om avfallet efter droger och farmaceutiska ämnen, säger Christian Dunn, en av de forskare från Bangor University som undersökt floden och säger att det handlar om "dolda, oroande outforskade men potentiellt förödande föroreningar".

"Bryr sig om miljön"

Men Michael Eavis, som grundade festivalen 1970 och fortfarande med sin familj styr den, avfärdar anklagelser om att festivalbesökarna okontrollerat använder floden som toalett.

– Vi gör allt mellan himmel och jord vi kan för att de inte ska kissa i floden, säger han enligt The Times.

– De kan inte kissa där för vi har så många som hindrar dem. Och de kissar inte heller i gräset vid flodbanken. De som kommer hit bryr sig om miljön.

Glastonburyfestivalen har på grund av pandemin inte hållits de två senaste somrarna, men arrangörerna hoppas på ny fest på ägorna Worthy Farm nästa år.

ANNONS