Räntevinster från frysta ryska statstillgångar i EU ska nu användas för vapen och civil hjälp i Ukraina. Arkivfoto.
Räntevinster från frysta ryska statstillgångar i EU ska nu användas för vapen och civil hjälp i Ukraina. Arkivfoto. Bild: Andriy Andriyenko/AP/TT

Frysta ryska pengar till Ukraina

EU har bestämt att ränteinkomster från frysta ryska centralbankstillgångar ska användas för militärt stöd till Ukraina.
Totalt väntas det bli cirka tre miljarder euro i år.

ANNONS
|

EU:s medlemsländer har godkänt en preliminär uppgörelse från tidigare i maj om att använda ränteinkomsterna från frysta ryska centralbankstillgångar till fördel för Ukraina.

Beslutet togs vid ett EU-ministermöte i Bryssel på tisdagen. Totalt väntas det röra sig om cirka tre miljarder euro om året som frigörs. 90 procent ska gå till militärt stöd och 10 procent till EU:s civila stödfond för Ukraina.

– Dagens beslut är ett viktigt steg framåt i att kompensera Ukraina för den omfattande förstörelse som Ryssland orsakat genom sin aggression, säger utrikesminister Tobias Billström i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Efter att Ryssland invaderade Ukraina beslutade EU att frysa den ryska centralbankens tillgångar i EU. Det innebär att EU:s medlemsländer inte får genomföra transaktioner relaterade till den ryska centralbankens tillgångar eller reserver.

ANNONS

Det leder i sin tur att värdepapperscentralerna inte får överföra avkastningen som blir på de ryska centralbankstillgångarna tillbaka till Ryssland. Då uppstår så kallade extraordinära och oväntade vinster hos värdepapperscentralerna – och det är dessa vinster som nu ska tilldelas Ukraina. Det är alltså inte de tillgångar som ryska centralbanken redan hade som kommer att gå till Ukraina, utan de nya vinsterna som uppstår hos värdepapperscentralerna.

ANNONS