Frisör nekade kvinna med hijab - döms till böter

Malika Bayan nekades behandling av en frisör för att hon bär hijab. I ett uppmärksammat fall slår domstol nu fast att det handlar om diskriminering och bötfäller frisören. - Vi sätter ner foten och säger att det här inte är okej, säger Malika Bayan, till NRK.

ANNONS

Det var i oktober 2015 somMalika Bayan gick in i en frisörsalong i norska Bryne, strax söder om Stavanger. Enligt NRKnekades hon behandling och frisören uppgavatt hon "inte tar i sådana som du". I veckan inleddes rättegången mot frisören, som nu döms till böter för diskriminering.

– Hade hon inte dömts hade vi kunnat få se ett slags apartheid i Norge där muslimer skiljs ut och inte inkluderade i definitionen "alla", sägerMalika Bayan till NRK.

LÄS MER: Inför rätta - nekade kund i hijab

"Totalitär symbol"

Frisören har tidigare sagt till norska medier att hijab för henne är en "totalitär symbol" som "betyder att jag ska dödas". Hon har berättat att hon inte ville "släppa in ondskan" i sin frisörsalong. Hon döms nu till böter på 10 000 kronor, samt får stå för rättegångskostnaderna.

ANNONS

Kvinnans advokat säger till NRK att domen präglas av att hennes klient tidigare varit aktiv i den anti-islamska grupperingenStopp islamiseringen av Norge.

– Hon döms på grund av sina åsikter och vad hon tänkte där och då. Domarna hoppar över den svåra frågan om huruvida hijab är religion eller inte,säger advokatenEllefsen Eide, till NRK.

Uppmärksammat fall

Målet har väckt het debatt i Norge, och både frisören och kunden har käntsig utsatta. Även domaren i målet har fått ta emot hotfulla e-post. I domen, somavkunnades vid rätten iJæren i Norge konstateras att "det står utom tvivel att hijab är ett uttryck för religion".

Malika Bayan säger till NRK att hon är nöjd med utfallet och att det inte handlar om storleken på boten, utanatt rätten konstaterat att det inte är lagligt att diskriminera.

ANNONS