President Joe Biden och USA:s första dam Jill Biden.
President Joe Biden och USA:s första dam Jill Biden. Bild: Evan Vucci

Britt-Marie Mattsson: Första damen Jill Biden – ständigt stöttande vid sidan av presidenten

Är det Jill Biden som räddar kvar maken Joe? Eller stjälper hennes synlighet hans chanser? Första damen finns ständigt vid hans sida. Och nu pryder hon även omslaget på senaste numret av modemagasinet Vogue.

ANNONS
|

Första damers uppgifter är alltid oklara, vid sidan av det rent representativa. Varje första dam mejslar ut sin egen profil och brukar ha ett antal projekt som de särskilt värnar. För Jill Biden är det skolan och utbildningsfrågor som hon ägnar sig åt. Så är hon också lärare och har doktorerat efter sin grundexamen. Hon arbetade som lärare i engelska och skrivande även när Joe Biden var vicepresident och Michelle Obama har berättat hur Jill satt och rättade elevernas provskrivningar – istället för att vila – under flygresor som de gjorde tillsammans. Även som första dam undervisar hon vissa dagar vid Northern Virginia Community College.

ANNONS

Hon beskrivs som navet i familjen och Joe Biden har sagt att han inte kunnat klara sig utan hennes stöd sedan han förlorat sin första fru och lilla dotter i en trafikolycka och stod ensam med sina två svårt skadade söner. Hans syster – som först ställde upp för honom – har också berättat att det var först när hennes bror träffade Jill som han fick den stabilitet som han behövde för att klara sig vidare. Paret har också en gemensam dotter.

Jill kallar sig mamma till Joes söner. Beau, den yngste, dog i en hjärntumör för några år sedan. När Hunter, den äldste, stod inför rätta för olaga vapeninnehav nyligen var hon på plats. Jill och Joe försäkrade honom sin oreserverade kärlek när domen föll.

På samma sätt föll det illa ut när Bill Clinton utsåg sin fru Hillary till utredare av frågan om sjukvårdsförsäkring.

Men nu är Jill Bidens främsta uppgift att ta sin man genom kritikstormen efter den katastrofala insatsen vid debatten mot Donald Trump i förra veckan. Och det är tydligt att hon tänker finnas så mycket som möjligt på plats för att se till han inte ytterligare förvärrar sin situation. Hon sägs också ha varit tongivande när de närmaste samlades för ett familjeråd och beslutade att Joe Biden inte skulle dra sig ur presidentvalskampanjen och lämna över till någon annan yngre demokratisk kandidat. Det var även Jill som försäkrade att han var i god form för en andra period som president när han bestämde sig för att ställa upp i vårens primärval.

ANNONS
Hillary och Bill Clinton.
Hillary och Bill Clinton. Bild: Evan Agostini

Första damer står ofta intill sina män i offentligheten, inte minst för att markera den personliga närheten. Men när de framstår som främsta rådgivare – eller som att de tagit över visst beslutsfattande – blir domen hård. Så fick Jimmy Carter lida av att han sagt att det amerikanska folket fått ”två presidenter till priset för en” när han hyllade sin fru Rosalynn som sin närmaste medarbetare. Carter fick snabbt ta tillbaka uttalandet.

På samma sätt föll det illa ut när Bill Clinton utsåg sin fru Hillary till utredare av frågan om sjukvårdsförsäkring. Hela projektet havererade och Hillary fick retirera till en mer traditionell roll som första dam.

Att vara på plats utan att det ser ut som att hon dirigerar är en svår balansgång för Jill Biden.

Det föll inte heller i god jord när Ronald Reagans fru Nancy sufflerade sin man vid olika framträdanden och när hon avslöjades med att ha tagit råd av en astrolog om vid vilka tidpunkter som olika presidentframträdanden kunde vara lämpligast. Nancy skyddade även sin man så mycket som möjligt under slutet av den andra presidentperioden. Reagan meddelade snart efter avgången att han diagnosticerats med demens.

Jill Biden har den senaste tiden introducerat sin man vid en rad kampanjmöten och ibland har de långa framträdandena framstått som att det borde stå ”Jill for President” på kampanjskyltarna istället för Joe.

ANNONS
President Joe Biden och USA:s första dam Jill Biden går ombord på Air Force One. Arkivbild.
President Joe Biden och USA:s första dam Jill Biden går ombord på Air Force One. Arkivbild. Bild: Luis M. Alvarez

Jill hjälper honom ofta upp och ned för trappor och håller honom kring armbågen för att få honom att gå åt rätt håll. Det som tidigare kunde se familjärt och vänligt ut tolkas efter debatten som att det är hon som styr både gången och politiken.

Att vara på plats utan att det ser ut som att hon dirigerar är en svår balansgång för Jill Biden.

Men den 73-åriga Jill syns inte bara på kampanjfältet. I det senaste numret av modetidskriften Vogue pryder hon omslaget i en vit kappklänning mot en ljust beige bakgrund. Både hennes och tidskriftens namn är i vitt.

Familjen Biden samlades efter debatten mot Trump på presidentens weekendställe Camp David för att få ett släktfoto taget av Annie Leibovitz, en av USA:s mest kända fotografer. Samtidigt gjorde Jill Biden ett uttalande där hon sa att nittio minuters debatt inte avgör och att hennes man alltid ”kommer att göra vad som är bäst för nationen”.

Och det betyder, enligt Jill, att hennes man måste återväljas som president.

LÄS MER:För Donald Trump är det oklara beskedet en seger

LÄS MER:En ny kandidat istället för Biden betyder inbördeskrig i partiet

LÄS MER:”En usel kväll för Joe Biden”

ANNONS