Sådant här kan inträffa på många håll framöver om vi inte får ned utsläppen. Bilden är tagen vid en översvämmad vägkorsning i Weihui i den kinesiska provinsen Henan i måndags.
Sådant här kan inträffa på många håll framöver om vi inte får ned utsläppen. Bilden är tagen vid en översvämmad vägkorsning i Weihui i den kinesiska provinsen Henan i måndags. Bild: Chinatopix/AP/TT

Forskare: Jordens "livstecken" rekorddåliga

Världssamfundet och ekonomin försöker dundra på med "business as usual" trots pandemi och klimatförändringar. Men det innebär att den "aldrig tidigare skådade uppgången" i väderkatastrofer kommer att fortsätta, varnar tusentals forskare.

ANNONS

En artikel i tidskriften Bioscience med ungefär 14 000 undertecknare konstaterar att läget förvärrats mycket snabbt bara på den korta tiden sedan en liknande lägesrapport 2019 – och trots att covidpandemin ändå saktat ned människans "överexploatering av jorden".

Bara de senaste veckorna har katastroferna duggat tätt. Dödlig hetta och rasande skogsbränder i såväl Nordamerika som Sydeuropa och Sibirien, samtidigt som bland annat Indien och centrala Europa plågats av skyfall och översvämningar.

Mer metan

De tusentals experterna mäter vår planets hälsa med hjälp av cirka 30 "livstecken", såsom växthusgasutsläpp, glaciärtjocklek, havsisar och avskogning. Av dessa har 18 satt oroväckande nya rekord på senare tid, uppger artikeln.

ANNONS

Exempelvis uppmättes rekordlåga mängder is nyligen på både Grönland och Antarktis. Glaciärer smälter 31 procent fortare än för bara 15 år sedan.

Och trots att pandemin inneburit att människan eldar mindre med fossila bränslen än annars noteras i år högre nivåer av koldioxid och metan, som driver på klimatförändringarna, i atmosfären än någonsin tidigare.

Kanske läskigast av allt är att förändringarna inte är linjära, utan de senaste katastroferna visar att klimatet "beter sig på chockerande, oväntade sätt". Det gör det svårt att förbereda sig på vad som ska hända härnäst.

Återställa naturen

Men det viktigaste är att sluta använda bensin, diesel, olja, kol och gas.

– Vi måste reagera på dessa tecken på att vi når tröskelnivåer för klimatet, genom att lika akut vidta åtgärder mot den globala ekonomins koldioxidutsläpp, och börja återställa snarare än förstöra naturen, säger Tim Lenton vid University of Exeter, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han är en av artikelns författare, bredvid exempelvis svenske Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Berlin.

Fakta: Forskarnas klimatlarm

Larmet som nu publiceras i Bioscience är en uppföljning på en artikel i samma tidskrift i november 2019.

Då utropade de undertecknande experterna ett klimatnödläge, baserat på "livstecken", parametrar för hur vår planet mår. De varnade för "oerhört lidande" världen över om vi inte slutar elda fossila bränslen och överexploatera djur och natur.

2019 skrev ungefär 11 000 personer från över 150 länder under. Undertecknandena gjordes online, och det kom sedan invändningar om att några få av namnen var påhittade eller saknade kompetens.

Men genomgångar visade att den stora majoriteten namn var legitima, och nu uppger huvudförfattarna att ytterligare nästan 3 000 experter skrivit under.

De poängterar också att ungefär 2 000 områden i 34 länder har erkänt eller deklarerat att klimatnödläge råder – men att världssamfundet som helhet fortfarande måste göra mycket mer för att vända trenden.

Källa: Bioscience

ANNONS