Flera skjutna i Christiania i Köpenhamn – stor polisinsats

Fyra personer har skadats och en har dött efter en skottlossning i Christiania i Köpenhamn. En 18-årig man är nu misstänkt för både mord och mordförsök, skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.
Samtidigt pågår sökandet efter fler gärningsmän.

ANNONS

Det var vid 19.30 på lördagskvällen som polisen larmades om en pågående skottlossning i den danska fristaden Christiania i Köpenhamn.

Enligt polisen i Köpenhamn ska det röra sig om två maskerade gärningsmän som avlossat flera skott, rapporterar danska tv2.

Gärningsmännen ska enligt polisen ha sprungit in i byggnaden ”Stjerneskibet”, belägen på Pusher Street i Christiania. Där ska gärningsmännen ha avlossat skott mot en person innan de flydde från platsen.

Bilder från platsen visar att polisen spärrade av ett stort område kring huvudgatan Pusher Street och en intilliggande gata.

– Vi jobbar intensivt där ute just nu. Vi har en stor polisinsats där vi ska skapa en överblick över exakt vad som har hänt, säger Martin Kajberg, vaktchef vid Köpenhamnspolisen, till nyhetsbyrån Ritzau på lördagskvällen.

ANNONS

Dansk polis meddelade först på plattformen X, tidigare Twitter, att flera personer träffats av skotten.

Död man ska ha kopplingar till gängmiljön

Strax innan 23 på lördagskvällen meddelade polisen via en pressträff att en man i 30-årsåldern dött efter skottlossningen, rapporterar danska tv2.

Ytterligare fyra personer skadades i skottlossningen. En av dessa ska ha fått allvarliga skador men dennes tillstånd uppges vara stabilt. Övriga tre ska ha fått lindriga skador.

Den döda mannen ska enligt polisen ha kopplingar till gängmiljön.

Enligt danska tidningen Ekstra bladet ska en person med koppling till Hells Angels ha blivit träffad i skottlossningen.

Gripen släppt på fri fot

Två personer greps under lördagskvällen misstänkta för inblandning i dödsskjutningen, rapporterar danska tv2.

Men på söndagsförmiddagen släpptes en av dem efter förhör. På X, tidigare Twitter, meddelar Köpenhamnspolisen att det klarlagts att han inte var inblandad i skottlossningen.

"När det gäller den andra pågår fortfarande utredning och förhör", skriver polisen i inlägget.

De misstänkta skyttarna, som tros vara två till antalet, rapporteras dock fortfarande vara på fri fot.

18-årig man misstänkt

På söndagseftermiddagen meddelar Köpenhamnspolisen att en 18-årig man är misstänkt för både mord och mordförsök efter skjutningen.

Under söndagen kommer den misstänkte 18-åringen att ställas inför rätta i ett så kallat grundlovsförhör. Där kommer grunderna för ett frihetsberövande att prövas, skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

ANNONS

"Gärningsmännens hänsynslösa och känslokalla handling, där de inte bara kallblodigt dödar en 30-årig man, utan också skjuter omkring sig utomhus där andra har skadats, är helt oacceptabel", säger Poul Kjeldsen, kommissarie vid Köpenhamnspolisen, i pressmeddelandet.

Söker fler gärningsman

Nu pågår sökandet efter fler gärningsmän och vittnen eller andra "med kännedom om fallet" uppmanas att ta kontakt med polisen.

Köpenhamnspolisen uppger för danska tv2 att man tror att skjutningen har koppling till droghandeln i området.

Enligt nyhetsbyrån TT har boende i Christiania under senare tid protesterat mot ”de kriminella gängens tyranni” och har krävt att polisen ska stänga den öppna droghandeln på gatan Pusher Street.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS