Slovakiens premiärminister Robert Fico under sitt besök i grannlandet Tjeckien på fredagen.
Slovakiens premiärminister Robert Fico under sitt besök i grannlandet Tjeckien på fredagen. Bild: Petr David Josek/AP/TT

Fico: Rysslands och Ukrainas konflikt "frusen"

Slovakiens nytillträdde premiärminister Robert Fico slår fast att han anser att kriget mellan Ryssland och Ukraina är en "frusen konflikt" som inte kan lösas genom vapenleveranser till de ukrainska styrkorna.

ANNONS

Redan i samband med att Ficos regering svors in den 25 oktober meddelade han att det militära stödet till Ukraina skulle upphöra.

Ficos nya uttalanden gjordes på fredagen i grannlandet Tjeckiens huvudstad Prag. Ledarna för de två länderna som en gång utgjorde Tjeckoslovakien besöker traditionellt varandra efter att de blivit valda innan de besöker några andra länders ledare.

– Det är en frusen konflikt som befinner sig i ett läge där (konflikten) kommer att pågå till 2029 eller 2030.

Tjeckiens premiärminister Petr Fiala konstaterade efter att de båda träffats att det "inte råder någon tvekan om att de båda hade olika åsikter om vissa frågor".

ANNONS

Tjeckien är en stark anhängare av Ukraina och har bland annat försett det krigsdrabbade landet med tunga vapen.

Ficos besked var att han skulle föredra om Ukraina och Ryssland satte sig vid förhandlingsbordet. Hur det skulle gå till, utvecklade den slovakiske premiärministern inte.

Fico är känd som en prorysk politiker som liknats vid Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Under valrörelsen tidigare i höstas lovade han att drastiskt strypa stödet till Kiev. Han leder ett populistiskt parti som betecknar sig som socialdemokratiskt.

Tjeckoslovakien delades i Tjeckien och Slovakien 1993. Båda länderna är medlemmar i EU och Nato.

ANNONS