Fem punkter: Ryssland utvisar diplomater och stänger konsulat

Ryssland utvisar fem svenska diplomater och stänger både det svenska generalkonsulatet i Sankt Petersburg och det ryska generalkonsulatet i Göteborg. Maria Engqvist, analytiker inom fältet för Rysslands- och Eurasienstudier på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) förklarar hur den diplomatiska relationen egentligen mår.

ANNONS
|

Vad har hänt?

Ryssland meddelade i dag att man utvisar fem svenska diplomater från Ryssland. Beskedet kommer efter att Sverige i april valde att utvisa fem personer från den ryska ambassaden i Stockholm.

Samtidigt meddelande Ryssland också att man från och med den 1 september stänger det svenska generalkonsulatet i Sankt Petersburg och det ryska generalkonsulatet i Göteborg.

Varför har det hänt?

– Det var helt väntat eftersom att vi har utvisat motsvarande antal från den ryska ambassaden i Stockholm tidigare. Det är något som har pågått under ganska lång tid, att om vi utvisar någon så utvisar de någon och vice versa, säger Maria Engqvist.

ANNONS

– Att man stänger konsulaten däremot, det motiverar det ryska utrikesministeriets med att det här är ett led i och en svar på den russofobiska kampanjen i Sverige.

Vad säger det om den diplomatiska relationen länderna emellan?

– Den är bottenfrusen mer eller mindre. Vi har fortfarande ambassader i respektive land men de dåliga svensk-ryska relationerna speglar också utvecklingen i världen generellt och i synnerhet i förhållande till den ryska invasionen av Ukraina.

– Ryssland har också upprättat en lista över ovänliga länder och Sverige är på den listan tillsammans med alla EU-länder, Schweiz, Norge, USA och en rad andra länder. Så detta är ytterligare ett led i den dåliga utvecklingen.

Hur länge har relationen varit dålig?

– Generellt har relationen blivit successivt sämre sedan 2014 när Ryssland annekterade Krim från Ukraina. Men även dessförinnan så har relationen varit lite upp och ner av massa olika skäl. Det är en lång negativ utveckling som vi har sett under många år egentligen men reaktionerna blir starkare nu med tanke på omständigheterna.

Vad kan detta få för konsekvenser?

– Allt kokar ner till hur Ryssland har behandlat Ukraina, men det relaterar också till Rysslands aktiva underrättelseinhämtning i Sverige, som vi har sett i bland annat Säpos årsrapporter. Det är inget som är förenligt med diplomatisk verksamhet. Så länge Ryssland fortsätter att slå in på den här vägen så blir det generellt svårt att se något töväder i den här bottenfrusna relationen i närtid åtminstone.

ANNONS

LÄS MER:Ryssland stänger konsulatet i Göteborg

LÄS MER:De har demonstrerat utanför ryska konsulatet i ett år

LÄS MER:Hundratals protesterade vid ryska konsulatet i Göteborg

ANNONS