Det är första gången som en amerikansk president döms för ett grovt brott, konstaterar Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
Trump har tidigare utmärkt sig i historien genom att bli ställd inför riksrätt i USA:s kongress två gånger.
– Då frikändes han. Det unika med det här målet är att han fälls. Det är första gången som han ställs till svars för något som han gjort, han har alltid kommit undan tidigare, säger Åsard.
Men Trump kommer att överklaga. Och den processen kan dröja.
– Vi har inte sett slutet på processen än, så vi vet ännu inte hur väl rättssystemet fungerar.
Påverkar valkampanjen
Men domen kommer helt säkert att påverka valkampanjen, bedömer Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
– Motståndarna kommer att påminna om att han är dömd och han kommer förstås att vara mycket arg och störd över domen. Han har ju hela sitt liv använt juridiska processer för sina syften, nu har de juridiska processerna slagit tillbaka mot honom så att säga, säger Blanck.
Hur domen påverkar Trumps chanser att bli omvald återstår att se.
– Jag tror inte att det kommer påverka hans kärnväljare. De ser precis som Trump att han är förföljd av rättsvårdande myndigheter och Bidenadministrationen, säger Erik Åsard.
Kan byta sida
Undersökningar inför rättegången har visat att bara ett fåtal procent säger att en fällande dom skulle få dem att inte vilja rösta på Trump, tillägger Åsard.
Men det finns särskilt en betydande grupp som kan komma att byta sida – igen, konstaterar Dag Blanck.
– Det är en grupp som röstade på honom 2016, men som bytte 2020 och det ledde till att han förlorade. De kan ändra sig igen nu, det finns en del undersökningar som visar att de kan svikta i sitt stöd om han döms skyldig, säger Blanck.
– Att han är dömd är det viktiga nu, han måste leva med det. Det här kommer att ligga som ett ok över honom.
Trumps straff meddelas av domaren den 11 juli.
– Fyra dagar efter inleder Republikanerna sitt partikonvent som ska utse honom till partiets kandidat. Det är väldigt intressant att det sammanfaller, säger Erik Åsard.